Interviu cu Dan Malureanu – Trainer foto, Scoala PhotoHotel

Astazi vom intra un pic in viata lui Dan Malureanu si vom incerca, speram sa si reusim, sa aflam cateva detalii despre ce inseamna fotografia. Inainte sa pasim in viata lui „fotografica”, as dori sa reamintesc pentru cei care nu il cunosc pe Dan, ca el este trainer la Scoala PhotoHotel si fotograf profesionist, ce activeaza sub semnatura de SeSiVede Fotografie. Asa cum se descrie pe blogul lui, Dan este atasat „de vizual”.

Salutare Dan,

As dori sa-mi spui  cateva cuvinte despre inceputurile tale fotografice. Ce varsta aveai cand ai luat prima data contact cu un aparat foto si care au fost primele subiecte fotografiate?

Sunt ceva ani de atunci… Eram in liceu. Realizam fotografii in mare parte ca o completare la activitatea grupei de grafica din care faceam parte, in cadrul Liceului de Arta Brasov. Asta se intampla probabil prin anul 1995. Nu mai fac aritmetica, dar am un sentiment destul de puternic ca au trecut ceva ani. Am fotografiat de toate insa nu cautam ceva anume. Nu stiam la ce sa ma uit. Am experimentat destul de mult fotografia pe film si printul pe hartia alb-negru.

Coloane - Fotografie pe film - Foto : Dan & Rares Malureanu, 1995

Coloane – Fotografie pe film – foto: Dan & Rares Malureanu, 1995

Te-ai inspirat de-a lungul anilor de la fotografi consacrati? Si daca da, care sunt acestia?

Nu aveam multe reviste sau carti cu fotografi insa de la inceput stiam de Henri Cartier-Bresson si de “momentul decisiv”. Ulterior am aflat si de multi fotografi minunati cum ar fi Ansel Adams, Mary Ellen Mark, Annie Leibovitz, Mario Testino, Sebastião Salgado. Am dat doua-trei nume insa lista e mare.

Din ce surse iti gasesti inspiratia? De unde iti vin ideile?

Inspiratia poate veni cam din orice. Fotografia este foarte frumoasa. Are putin din pictura, grafica si arta decorativa.  O fotografie miscata poate avea un aspect pictural, o textura imi aduce aminte de grafica iar o silueta se regaseste in arta decorativa. Cand caut informatii despre un anumit domeniu sau ilustratii, ma mai inspir si de pe Pinterest. Este o sursa foarte buna si generoasa. Acum avem acces la multe galerii online si putem vedea multe portofolii bine facute.

Portrete si autoportrete - Tehnica mixta 2000, foto Dan Malureanu

Portrete si autoportrete – Tehnica mixta – foto: Dan Malureanu, 2000

Ce aparate ai folosit si ce folosesti in prezent pentru a face fotografii? O recomadare pt cititorii nostri?

Evident, la inceput aveam aparate rusesti, Smena, Lubitel, Zenit si un exponometru de mana, portabil. Cam asta era tehnologia pe atunci. Developam acasa, in baia de serviciu filmele personale, dar si pentru cunostinte.
Aparatul este totusi un instrument de lucru. Folosesc Canon pentru ca imi place culoarea pe care o da pielii umane. Nuantele sunt poate mai potrivite, mai frumoase. Chiar si asa ehipamentul dSLR are un dezavantaj destul de insemnat, greutatea! In ultima perioada folosesc destul de des Fuji, un aparat  X-T1 mirorless si o lentila fixa de 35mm. Calitatea este foarte buna la lumina decenta iar culorile au o personalitate aparte. Este un aparat care ma proiecteaza in trecut, nu este atat de intimidant ca dSLR-urile, este silentios si nu lasa impresia unui aparat capabil, profesionist. Este o revelatie si ma inspira !

Am rasfoit pagina ta de facebook si am vazut ca de curand ai participat la conferinta Fearless. Despre ce este vorba?

Acum un an de zile m-am inscris la Fearless. Este o asociatie internationala dedicata fotografiilor de nunti. Fearless periodic selecteaza o serie de fotografii cu scopul de a promova imagini inedite si de a crea o comunitate puternica de fotografi. Este al doilea an cand particip la conferintele Fearless. In 2015 conferinta s-a tinut in Bucuresti si a fost o experienta frumoasa si utila pe care am actualizat-o si anul acesta prin prezenta la conferinta Fearless tinuta in Porto.

Conferina Fearless Bucuresti 2015, foto : Dan Malureanu

Conferina Fearless Bucuresti, foto: Dan Malureanu, 2015

 Marea majoritate a pozelor tale sunt alb-negru? De ce alb negru si nu color?

Fotografia alb-negru inspira mai multa simplitate si ofera poate mai multa emotie. Majoritatea fotografiilor color sunt doar colorate, exagerate, aproape otravitor de saturate. Culoarea trebuie sa fie o calitate nu un accesoriu. Putine fotografii color merita culoarea!

Workshop de portret, Photohotel - Lanzarote

Workshop de portret, PhotoHotel – Lanzarote

Este „fotografia ” o meserie sau doar un hobby?

Fotografia poate fi o meserie. Nu mai este atat de straina pentru nici unii dintre noi. Telefoanele mobile au reusit poate sa banalizeze ideea de a fotografia si de a fii fotografiat.
Avem cu ce fotografia insa experienta vizuala este ceea care face diferenta.  Intotdeauna revenim la intrebarea : ce inseamna o fotografie buna si de ce? De la un anumit punct fotografia devine foarte personala si atunci poate nu mai e o meserie, ci o forma de arta si comunicare.

Expozitia “Coliere” Brasov, 2013

Expozitia “Coliere” Brasov, 2013

Ce proiecte ai in prezent?

Anual doresc sa prezint doua-trei expozitii personale. Pregatesc o expozitie de fotografie alb-negru cu imagini ce reprezinta dansul cetelor de ursi din zona Bacaului. PhotoHotel va fi si sponsorul acestei expozitii ce va avea loc finele anului 2016.
Mai am cateva subiecte pe care as dori sa le fotografiez in lunile urmatoare si pe care le voi prezenta pe site-ul personal. Desigur majoritatea subiectelor se adreseaza mai mult portretului.
Al doilea plan in lucru ar fi actualizarea site-urilor. Am mai multe site-uri pe care le administrez si imi prezinta activitatea. Primul ar fi blogul dedicat fotografiei de portret si nunta care se numeste SeSiVede Fotografie (www.sesivede.ro). Un alt site dedicat activitatii didactice prin cursuri si ateliere foto (www.curs-foto.ro)  si site-ul dedicat proiectelor personale, expozitii prin www.danmalureanu.ro

Dansul ursilor, foto: Dan Malureanu, 2015

Dansul ursilor, foto: Dan Malureanu, 2015

Spune-mi in cateva cuvinte ce inseamna PhotoHotel pentru tine?

PhotoHotel este o firma care a crescut de la an la an. Am vazut cum multe sugestii au fost implementate cu succes in activitatea lor. Nu este perfecta insa cu siguranta este una din firmele cele mai echilibrate si serioase din experienta mea. M-am bucurat sa fac parte din echipa PhotoHotel si atunci cand am fost 5 oameni si acum cand depaseste mai bine de o suta. Alaturi de PhotoHotel am invatat multe lucruri utile si am incercat sa ne perfectionam. Este un bun exemplu de business si prietenie.

Fotografii din stagiul de fotografie Brasov, 2016

Fotografii din stagiul de     fotografie Brasov, 2016

015 Fotograf Dan Malureanu Stagiul Photohotel

Fotografii din stagiul de fotografie Brasov, 2016

Pentru cei care vor sa vina in cadrul companiei PhotoHotel, dar nu au mai lucrat niciodata cu un aparat de fotografiat ce sfat le dai?

Atitudinea este probabil atuul cel mai valoros. Trebuie sa fii confortabil in a lucra cu oamenii. Un proverb chinezesc spune ceva de gentul „Daca nu stii sa zambeti sa nu-ti deschizi pravalie”. Aparatul se invata, compozitia si lumina de asemenea. Orice activitate cu rezultate cere buna dispozitie, implicare, flexibilitate, verticalitate si munca.

Dan, iti multumesc ca mi-ai permis sa „fur” din timpul tau pretios, stiu ca esti foarte ocupat. Tine-o tot asa, pentru ca ne incanti cu activitatile si cunostintele tale despre fotografie si, bineinteles cu pozele pe care le faci cu atata pasiune. Mult succes in continuare!

Va multumesc pentru invitatie si ne vedem la urmatoarele proiecte.
Daca aveti curiozitate va invit pe site-urile mele pentru a vedea mai multe.

www.sesivede.ro | www.curs-foto.ro | www.danmalureanu.ro

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments
Click pentru a aplica la job-ul de Fotograf Hotelier Vreau sa aplic