10 lucruri pe care trebuie sa le stii pentru a stapani bazele fotografiei

Sa faci fotografii bune sau fotografii frumoase nu mai este de mult timp o abilitate rezervata unui grup restrans de persoane. Fie ca vorbim de fotografiile facute cu telefoane mobile cu sisteme de inteligenta artificiala sau de fotografiile facute cu aparate DSRL si Mirrorless, fotografia a devenit acum accesibila tuturor. 

In schimb, cu toata aceasta tehnologie, daca nu cunoastem bazele fotografiei, putem foarte usor sa stricam ceea ce ar fi urmat sa fie o fotografie buna. Tehnologia, pe cat este ea de avansata, pe atat de mult trebuie ghidata uneori in directia corecta. Pentru a face asta, am pregatit pentru tine 10 lucruri pe care daca le stii, vei stapani bazele fotografiei. 

La final, ti-am pregatit un curs gratuit de 10 zile prin care sa inveti toate aceste lucruri. 

Trebuie sa-ti cunosti camera foto

Cea mai buna camera foto din lume va face fotografii oribile in mainile unui necunoscator. Cand ne referim la cunoasterea camerei, ne referim la cunoasterea butoanelor pe care ea le are si rolul pe care il are fiecare buton sau combinatie de butoane. Fiecare buton in parte poate modifica o setare importanta, iar daca nu stii de unde se o modifici, nu vei putea obtine fotografia dorita. 

Trebuie sa intelegi ce este expunerea

Expunerea este lucrul cel mai important in fotografie. Este momentul in care imaginea din fata ta ajunge pe senzorul aparatului foto. De ce se numeste asa? Pentru ca pentru o perioada scurta de timp, senzorul aparatului este expus luminii de afara. In restul timpului acesta este inchis intr-o camera intunecata din interiorul aparatului. 

Trebuie sa intelegi ce este ISO-ul

Mai stii rolele acelea de film din aparatele vechi folosite de parintii nostri? Fiecare rola de film avea pe ea o cifra, fie ca vorbim de 100, 200, 400. Cifra respectiva se referea la ISO, aceasta fiind sensibilitatea filmului la lumina. Cu cat filmul era mai sensibil, cu atat puteai face fotografii in locuri mai intunecate si desigur, filmul foto era mai scump. 

 

Trebuie sa intelegi cum functioneaza diafragma

Cu siguranta ai mai auzit de diafragma sau ai vazut reprezentari ale acesteia. Arata ca un cerc care se inchide si se deschide. Ea regleaza cantitatea de lumina ce intra in aparat si ajunge pe senzorul nostru. Ea este responsabila pentru efectul acela de ceata din spatele unei persoane sau un obiect. Dupa ce inveti cum functioneaza, vei putea si tu sa obtii aceleasi rezultate cu aparatul tau foto. 

Trebuie sa intelegi cum functioneaza timpul de expunere

Stii ce se intampla daca stai prea mult timp la soare cand te duci la plaja? Corect, te arzi, iar daca stai prea putin la plaja nu se prinde bronzul. An de an cautam echilibrul perfect de stat la plaja pentru a ne forma bronzul perfect. Trebuie sa stii ca acelasi lucru se intampla si in fotografie. Daca senzorul este expus prea mult la lumina fotografia “se arde”, iar daca este expus prea putin, fotografia nu se poate observa cum trebuie. 

Trebuie sa intelegi focalizarea si profunzimea de camp

Focalizarea se refera la punctele de claritate. Probabil ca ai observat ca atunci cand faci o fotografie, unele obiecte sunt foarte clare, iar alte obiecte sunt difuze ca intr-o ceata. Acest lucru se datoreaza profunzimii de camp, iar ea se afla in stransa legatura cu punctele de claritate. Noi putem sa controlam prin focalizare subiectul care sa se vada clar si subiectele care sa nu se vada la fel de clar. In acelasi timp, profunzimea de camp influenteaza acest nivel de “neclaritate” si de ceata. 

Trebuie sa inveti sa folosesti reciprocitatea

Dupa cum deja ai aflat, trebuie sa inveti sa folosesti setarile pentru ISO, Diafragma si Timpul de Expunere. Cu toate acestea, nu poti invata cu adevarat sa folosesti o singura setare. De ce? Pentru ca aceste 3 setari se influenteaza un pe alta. Practic, exista un echilibru intre cele 3 setari pentru a obtine o expunere corecta. Atunci cand avem o expunere corecta si modificam ISO, este necesar sa modificam valoarea diafragmei sau timpul de expunere pentru a ne pastra expunerea corecta. In momentele acestea se produc modificari asupra fotografiei finale, chiar daca expunerea este corecta. 

Trebuie sa stii cum sa folosesti blitz-ul/flash-ul

Flash-ul este un element care aduce foarte multa lumina in fotografie. Asta e de bine, nu? Avem nevoie de lumina. Problema blitz-ului este legata de modul in care il utilizam. Blitz-ul integrat pe aparatele DSRL nu ar trebui folosit niciodata. El loveste cu o lumina puternica direct subiectul nostru si creeaza o fotografie nenaturala. In acest moment este necesar cel putin un blitz extern. Trebuie sa stii cum se foloseste acest blitz, cum il setezi si cum il pozitionezi pentru diferite efecte ale luminii. 

Trebuie sa cunosti regulile de baza ale compozitiei

Compozitia se refera la toate modurile in care alegem sa incadram un subiect in fotografie, in stanga, in dreapta, pe diagonala, etc. Daca toate celelalte puncte din acest articol ne invata cum sa folosim setarile pentru a ne sustine povestea, compozitia ne invata cum sa cream aceasta poveste in interiorul fotografiilor noastre. Este esential sa cunosti regulile de baza, atat pentru a obtine fotografii corecte cat si pentru a da frau liber creativitatii. Ca sa poti incalca regulile este necesar ca in primul rand sa le cunosti. 

Trebuie sa repeti si sa exersezi

In fotografie totul se rezuma la exercitiu. Nu exista fotograf care sa indrepte camera, sa faca o poza si sa fie perfecta. Mai ales acum, in era digitala, putem face sute si mii de fotografii. Unii fotografi cand pleaca in natura la o sedinta foto de placere pot face 100-1000 de fotografii, iar la final, din acestea, sa aleaga doar 1 sau 2 pe care sa le publice. Restul sunt incercari si exercitiu. 

Vrei sa stapanesti toate lucrurile de mai sus?

Acum ca ai aflat care sunt cele 10 lucruri pe care sa le stii pentru a stapani bazele fotografiei, poti face pasul urmator, sa le inveti, sa le stapanesti si sa le aplici. Pentru ca vrem sa-ti fim alaturi, am creat un curs gratuit in care poti invata toate aceste lucruri. 

Vezi detalii si incrie-te la curs aici: 

fotografhotelier.ro

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments
Click pentru a aplica la job-ul de Fotograf Hotelier Vreau sa aplic