Anii 2020-2021 la PhotoHotel si Job-ul în Pandemia de Covid-19

La PhotoHotel ne pregătim de un nou sezon în anul 2021. Înainte de toate, am simțit nevoia să scriem acest articol informativ, împărțit în 3 părți:

  1. Efectele negative ale pandemiei pentru companie și oamenii din PhotoHotel
  2. Lucrurile bune din pandemie și ce schimbări ne-a permis să facem
  3. Job-ul la PhotoHotel în sezonul 2021

Efectele negative ale pandemiei pentru companie si oamenii din PhotoHotel

La 1 Martie 2020 erau doar 3 persoane detectate la nivel național ca purtători ai virusului, dintre care 1 deja vindecată. 58 de persoane infectate în Spania și 4 persoane infectate în Grecia.

PhotoHotel era deja în plină perioadă de recrutare și pregătire pentru noul sezon 2020. O parte din colegi deja plecaseră în destinații. Asemeni tuturor, încă nu înțelegeam care or să fie efectele pandemiei și cât de mult va afecta aceasta munca și viața noastră de zi cu zi.

În doar câteva săptămâni, lucrurile au evoluat din ce în ce mai rău. În momentul în care s-a instituit starea de urgență, organisaserăm deja 2 stagii de pregătire, aveam colegi în destinații și viitori colegi așteptau să plece în destinații. În paralel, alți colegi se pregăteau să participe în stagiul de pregătire. Unii își dăduseră demisia de la fostul loc de muncă pentru a se pregăti de plecare în Spania, Grecia sau Malta.

Starea de urgență, blocarea zborurilor, precum și evoluția foarte rapidă a pandemiei a luat prin surprindere pe toată lumea, indiferent de industria în care activează. Desigur, industria Horeca și Industria turismului au fost primele afectate. Dincolo de aceste cuvinte au fost oameni afectați, s-au pierdut vieți omenești, s-au pierdut job-uri, s-au închis afaceri.

În PhotoHotel am avut colegi în fața cărora nu ne-am putut respecta promisiunea: aceea de a le asigura un loc de munca intr-o companie partenera, în sezonul 2020. În plus, nu am putut estima o dată la care s-ar redeschide hotelurile. În paralel, am avut colegi care au rămas izolați în cazarea din destinații pentru că s-au închis hotelurile în plină activitate și s-au sistat zborurile.

O parte dintre ei au reușit să ajungă acasă în România cu ajutorul unor curse aeriene special organizate pentru a aduce lucrătorii români acasa. Cursele aeriene obișnuite erau suspendate. O parte dintre colegi au rămas în destinatie, în speranța ca după 1 lună de stare de urgență lucrurile se vor așeza.

În aceste situații, francizații din destinatiile PhotoHotel au facut tot posibilul să-i ajute pe colegii noștri să treacă cu bine peste aceste provocaări. Au facut-o în primul rând în calitate de oameni, nu în numele companiei lor sau al brandului PhotoHotel.

În paralel, fiecare companie partenera a încercat sa isi respecte promisiunile pe cât de mult a putut. Cazarea a fost asigurată în continuare, chiar dacă munca nu se putea desfășura. Mâncarea gătită pentru angajații hotelului nu a mai existat pentru că restaurantele au fost închise. În schimb, au fost asigurate cumpărături, făcute de francizați, cu alimente de bază pentru ca acei colegi din destinații să-și poată găti mâncarea singuri. A fost un inconvenient pentru toată lumea și a fost singura soluție disponibilă în acel moment.

Cheltuielile cu transportul în unele cazuri total, în alte cazuri parțial au fost acoperite, chiar dacă acest lucru urmă să se facă doar la finalul contractului, după 7 luni.

Situațiile acestea s-au regăsit și după perioada de 15 Mai. Tot anul 2020 a fost ca un joc la loterie pentru industria turismului. Au fost săptămâni în care s-a anunțat deschiderea hotelurilor, au fost deschise 2-3 zile, după care s-au închis din nou. Au fost zeci de drumuri făcute degeaba de colegi, precum și speranțe spulberate de evoluția virusului sau de măsurile de prevenire a virusului.

Am avut și destinații în care am reușit să ne desfășurăm activitatea 1-3 luni, am reușit să oferim locuri de muncă colegilor și experiențe unice turiștilor. Am făcut aceste lucruri cu toate măsurile de protecție și respectând toate reglementările locale și internaționale.

Cu toate acestea, 2020 a fost anul pe care nimeni nu și l-a dorit. Companiile partenere PhotoHotel au pierdut bani, asta e clar. Este un business și orice antreprenor cunoaște riscurile unui business. În schimb, cel mai mult au avut de pierdut colegii noștri din PhotoHotel.

Ne referim aici la foștii angajați, la actualii angajați și viitorii angajați. Vorbim de luni de zile nelucrate, de bani și timpi pierduți și de încrederea pe care ei o aveau în Conceptul PhotoHotel și în job-ul de Fotograf Hotelier.

Efectele asupra fiecăruia dintre noi nu le putem descrie în cuvinte. Vorbim de anxietate, de lipsa banilor, de frica fața de bănci și ratele pe care le aveam, vorbim de divizarea societății în două, în urma opiniilor diferite, vorbim de ruperea unor prietenii, a unor relații de familie și în cele din urmă, vorbim de emoții puternice față de toate lucrurile din jurul nostru.

Din aproape 200 de job-uri promise in 2020, am reușit să oferim sub un sfert din acestea. Am avut colegi vechi care au lucrat alături de noi ani de zile, care au ramas pe dinafara, iar cei care au lucrat au câștigat mult mai puțin, pentru că nu au putut lucra 7 luni de zile, iar dintre hotelurile deshise, multe dintre ele au funcționat la capacitate redusă.

Ca efect, am avut colegi nemulțumiți, am avut parte de certuri și de atacuri coordonate în mediul online. Am avut parte de defăimări, de minciuni și de încercări de șantaj cărora nu le-am dat curs. Angajații, furnizorii și imaginea companiei au avut de suferit. A fost prima dată din 2008 până în prezent când a fost necesar să deschidem acțiuni în instanță pentru a apăra munca, imaginea și drepturile a peste 1400 de angajați care au lucrat alături de noi.

2020 a fost un an plin de emoții și în paralel cu lucrurile de mai sus, am primit și feedback onest și informații din teren despre lucruri pe care nu le cunoșteam. Cumva, efectele psihologice ale pandemiei au accentuat caracterele umane, emoțiile și atitudinea acestora. Am avut parte de surprize și atacuri neplăcute, precum și de feedback-uri oneste și constructive pe care nu le-am fi primit altfel. Am înteles care sunt lucrurile pe care trebuie să le îmbunătățim și ne-am acceptat greșelile, acolo unde este cazul.

Am descoperit angajați care sunt disponibili să ne ajute să dezvoltăm conceptul PhotoHotel din ce în ce mai mult în fiecare an și foști angajați care au decis că locul lor nu este alături de noi.

Toate aceste lucruri, au avut în final, un efect pozitiv asupra conceptului PhotoHotel, asupra muncii la PhotoHotel și asupra oamenilor care lucrează alături de noi. Despre asta vrem să vorbim în urmatoarea parte.

Lucrurile bune din pandemie si ce schimbari ne-a permis sa facem

Grupul PhotoHotel este ca o mașinărie mare, care nu se oprește niciodată. În fiecare an lucrăm alături de peste 200 de angajați, în peste 100 de hoteluri, distribuite în diferite destinații, stațiuni turistice și insule. În afara sezonului, lucrăm la pregatirea tuturor lucrurilor pentru sezonul următor.

Ne place să credem că suntem un grup de companii foarte dinamic, capabil să evolueze și să aducă schimbări repede. Cu toate acestea, la fel ca la o mașină, la unele lucruri nu poți umbla atunci când motorul funcționează.

Pandemia ne-a permis să facem lucruri pe care de mult timp le doream. Ne-a permis să oprim motorul mașinii, pentru a face acele schimbări pe care nu le puteam face altfel.

Cu aceasta oprire, cu ajutorul feedback-ului și a implicării angajaților, am reușit să implementam începând cu 2020 următoarele schimbări:

Fotograf + Fotograf

Echipa principală dintr-un hotel s-a schimbat. Dacă înainte o echipă era formată din fotograf hotelier și consilier foto, acum o echipă este formată din 2 fotografi hotelieri.

Asta înseamnă că fotografii își vor împărți munca fostului consilier între ei, în funcție de zi și de organizarea internă. Am ajuns la această soluție pentru că, adesea, consilierul foto prelua din atribuțiile fotografului, precum și fotograful prelua din atribuțiile consilierului, fapt ce ducea la confuzii, atât în privința job-ului cât și în privința recompensării meritelor.

Aparatul foto este asigurat de companie

În trecut, aparatul foto era în totalitate responsabilitatea fotografului hotelier. El își achiziționa aparatul foto, sau, alternativ îl putea închiria de la companie, la un cost de 50 EUR / lună.

Am întâlnit persoane care considerau că business-ul PhotoHotel se bazează pe închirierea aparatelor foto către fotografi. Am decis să eliminăm această percepție și optiunea închirierii aparatului foto. Desigur, acum există mai multă responsabilitate asupra îngrijirii aparatului foto și a obiectivelor sale.

Am adus schimbări în modul de bonusare și acordare a comisioanelor

La PhotoHotel, banii câștigați au fost întodeauna influențați doar de rezultatele financiare ale echipei, în fiecare lună. Oamenii sunt diferiți și echipele sunt foarte dinamice. Uneori, colegul de echipă nu lucrează așa cum tu îți dorești și atunci apar tensiuni, pentru că simți că venitul îți este direct afectat.

Începând cu 2020, am avut grijă ca bonusurile și comisioanele să fie influențate în proporția cea mai mare de muncă și rezultatele fiecărui individ în parte, și nu de rezultatul echipei. Sperăm că această schimbare să le permită colegilor implicați să câștige mai mult și pe măsura muncii lor.

Am creat legături mai puternice în companie

Toate efectele și întâmplările din prima parte a acestui articol ne-au adus în final într-un punct în care avem o echipă mai unită, mai conștientă si mai atentă la nevoile celui de lângă el.

Începem un nou sezon în 2021 optimiști că avem alături de noi o echipă de angajați, team leaderi și management de top, gată să evolueze în continuare și să primească cu brațele deschise pe cei care ni se vor alătura în companie în perioada următoare.

Job-ul la PhotoHotel in sezonul 2021

Situația la nivel global este încă incertă. Umărim cu atenție ce se întâmplă la nivel internațional și mai ales în Europa. Pe de-o parte ne uităm optimiști la măsurile de relaxare, la vaccin și la măsurile de prevenție. Pe de altă parte, ne uităm îngrijorați la ce se întâmplă în alte tări, la noile tulpini ale virusului și ne punem întrebări.

Discutăm cu marile lanțuri hoteliere și aflăm că aceștia sunt optimiști, unii dintre ei chiar au rezervări și se așteaptă la un volum mare de turiști. Ne pregătim să facem față acestei cereri în turism și suntem in proces de recrutare și de pregatire a viitorilor angajați.

Facem toate aceste lucruri cu o mică reținere pe care o avem legată de faptul că nu știm în totalitate ce urmează să se întâmple. Asemeni oricărei persoane care dorește să lucreze alături de noi, ne punem și noi întrebări:

  • O să mai existe un lockdown în România sau în destinațiile turistice?
  • Este nevoie de test PCR sau de izolare atunci când ajungem într-o destinație?
  • Există riscul de a pleca la muncă și de a ne trezi că se închid hotelurile?

Cele de mai sus sunt întrebări la care nu avem răspuns. Sperăm că pe masură ce săptămânile trec, să avem date și răspunsuri cât mai clare, atât pentru noi cât și pentru cei care vor să lucreze alături de PhotoHotel.

Chiar dacă 2020 a trecut, 2021 rămâne un an incert. Un an mult mai optimist, dar incert. În situația dată, apreciem mai mult ca niciodată pe toți cei care își doresc să lucreze cu noi în 2021 și să intre în această aventură alături de PhotoHotel.

Suntem recunoscători tuturor angajaților, partenerilor, francizaților și furnizorilor care ne-au ajutat să ajungem până aici și să spunem cu mândrie:

PhotoHotel este o companie de turism care a rezistat pandemiei, care se dezvoltă constant și care urmează să ofere în continuare experiențe de neuitat turiștilor, precum și job-uri și experiențe de neuitat angajaților la nivel international.

Vă mulțumim și vă așteptăm cu drag să vă alăturați nouă în această aventura și în sezonul 2021.

Mai multe detalii despre un job la PhotoHotel găsiți în link-ul următor:
https://www.photohotel.com/ro/cariera/descopera-photohotel

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments
Click pentru a aplica la job-ul de Fotograf Hotelier Vreau sa aplic