Prin ochii unui fotograf hotelier
Melania, colega noastră de la PR a fost invitată de către noi să petreacă 7 zile în sudul Spaniei, într-o zonă absolut superbă care poartă numele de Marbella. După experiența trăită acolo, Melania s-a întors cu idei multe și a ales să împărtășească cu noi și, desigur, cu voi, câteva idei din călătoria ei. Rezultatul este următorul:
Trebuie să recunosc faptul că Spania m-a cucerit încă de la bun început. Deși am mai călătorit și prin alte țări, Spania are ceva aparte și am fost fascinată încă de când eram în avion și stăteam lipită de geam, de teamă să nu pierd vreun peisaj inedit.
Să lucrezi într-o astfel de zonă cum este Marbella trebuie să fii cu adevărat norocos: plaje curate și liniștite, palmieri, razele soarelui care te trezesc dis de dimineață, oameni joviali și deschiși. Ce să mai, un adevărat paradis. Însă obiectivul călătoriei mele a fost acela de a descoperi tainele meseriei de fotograf hotelier și de a le împărtăși cu cei care prezintă interes pentru acest domeniu. Cu alte cuvinte, am încercat să văd lumea prin ochii unui fotograf hotelier și să mă pun în pielea lui.
Job Fotograf Hotelier:
Ce presupune această meserie?
Job-ul de fotograf hotelier nu are un profil prestabilit, însă interacțiunea directă cu turiștii presupune să ai câteva abilități fără de care nu vei reuși să ajungi la rezultatele dorite. Am cunoscut și am stat de vorbă atât cu fotografi tineri fără experiență, dar și cu persoane mai în vârstă și cu o experiență profesională vastă. Cert este că indiferent de vârstă, experiență sau statut social, toți au fost de părere că în meseria de fotograf hotelier atitudinea este un element primordial.
Cu alte cuvinte, atitudinea este elementul care face diferența, întrucât prima interacțiune contează. În situația în care fotograful nu are o atitudine corectă, este pesimist, posomorât, trist, irascibil sau supărat, acesta transmite o emoție negativă turiștilor. Iar în urma acestei emoții negative, turiștii își pot face o idee preconcepută despre întreaga companie. Prin intermediul unei fotografii, turiștii nu văd doar o imagine, ei vor retrăi o experiență, vor retrăi povestea din spatele acelei fotografii, își vor aminti de interacțiunea cu fotograful.
Așadar, ca fotograf hotelier trebuie să transmiți vibrații pozitive, să zâmbești constant, să fii foarte amabil, sociabil, deschis și de ce nu, să spui glume turiștilor. Cu alte cuvinte, să le oferi acestora o experiență fotografică inedită, să creezi cu ei o conexiune aparte, pentru a-i determina, astfel, să revină la serviciul tău și, ulterior, să te recomande și altora.
A fi sau a nu fi motivat? Aceasta-i întrebarea
Nimeni nu a spus că această meserie este ușoară. Încă din timpul școlii PhotoHotel, care durează o lună de zile, li se aduce la cunoștință viitorilor fotografi, faptul că acest job nu este atât de ușor precum pare. Trebuie să îți stabilești încă de la bun început un obiectiv clar, realizabil, specific, măsurabil pentru a ajunge acolo unde ți-ai propus. Cu alte cuvinte, trebuie să te menții motivat, întrucât motivația este un alt element esențial care te va determina să continui. Actualii angajați mi-au mărturisit că în primele săptămâni s-au simțit absolut copleșiți de situație. Să interacționezi cu cât mai mulți turiști dintr-un hotel, în condițiile în care într-un hotel vin peste 700 de turiști de diverse naționalități și să stai de vorbă cu aceștia, încercând să-i convingi să se lase fotografiați și să accepte ședințe foto profesionale, nu este o meserie chiar atât de ușoară. În mod clar ai nevoie de motivație. Iar pe unii dintre ei îi motivează salariul, pe unii destinația în care se află și activitățile diverse pe care le pot avea în timpul liber, alții sunt motivați de schimbul cultural dintre persoane, de faptul că se pot dezvolta atât profesional, cât și personal. Nu contează foarte mult să ai studii în acest domeniu, cât contează să fii motivat și să ai atitudinea potrivită. Iar cei care și-au dat seama de aceste trucuri au rezultate incredibile, atât financiare, cât și personale.
Teama de a ieși din zona de confort și barierele lingvistice
Este normal să avem temeri, de aceea suntem oameni. Important este să ne dorim cu adevărat să ne depășim temerile. Multe persoane renunță pe parcurs din teama de a ieși din zona de confort. Desigur că este destul de greu să faci acest pas, mai ales dacă acesta este primul tău job serios și te afli și departe de casă timp de 7 luni. Însă un mare avantaj al job-ului de fotograf hotelier în cadrul companiei PhotoHotel este ajutorul pe care îl primești. Oamenii de aici chiar sunt dispuși să investească în tine și nu o spun doar așa, de dragul de a face puțină promovare, ci pentru că am fost acolo și am văzut cum se desfășoară activitatea, și pentru că și eu sunt ajutată și îndrumată la rândul meu. Managerii, șefii de echipă, de destinație, sunt deschiși și pregătiți să te ajute dacă întâmpini probleme, să îți ofere sugestii, sfaturi, recomandări. Cu alte cuvinte, aceștia contribuie la dezvoltarea ta profesională și personală. Ți se oferă materiale, suport, șanse multiple, timp de 7 luni de zile, pentru a deveni un fotograf excelent, desigur, atâta timp cât există dorință și motivație din partea angajaților.
Un alt impediment des întâlnit printre fotografi este cel referitor la bariera lingvistică. Bineînțeles că pentru a atrage un turist trebuie să-i vorbești limba. În felul acesta îi demonstrezi că îi respecți valorile și naționalitatea, iar interacțiunea cu acesta decurge mult mai natural, procesul de abordare și vânzare, fiind mult mai ușor. Însă mulți dintre angajați s-au lovit de bariera: “Nu știu limba.” Trebuie să specific aici faptul că în timpul școlii PhotoHotel există cursuri de formare de limbă străină, teste în limbă străină, exerciții și diverse tehnici și metode pentru a asimila mult mai ușor o limbă străină. Practic, ți se pun la dispoziție toate resursele necesare de învățare, apoi totul depinde de cât de motivat ești să înveți.
Un exemplu inspirat din realitate este Mălina, o tânără ce debordează de energie și își păstrează un zâmbet natural pe buze îndiferent de cât de obosită este, întâmpinând turiștii cu o atitudine deschisă și pozitivă. Am ales să o menționez pe ea, pentru că m-a impresionat ceea ce mi-a dezvăluit și anume: Mălină când a început colaboararea cu PhotoHotel avea doar bazele în limba franceză. În cadrul școlii PhotoHotel a asimilat într-o lună de zile cât mai multe cunoștințe, însă diferența a constat în motivația ei. Cu alte cuvinte, Mălina a fost suficient de motivată să studieze singură limba franceză, astfel încât să reușească să poarte o conversație naturală cu un nativ francez. După doar patru luni de zile, are o fluență în vorbire impecabilă, iar conversațiile ei cu turiștii străini decurg natural.
Un alt exemplu inspirat din realitate este Alexandru, zis Alessio, care își desfășoară activitatea în Marbella. Deși a făcut școala PhotoHotel doar o săptămână și a preluat din mers anumite informații, Alessio are rezultate foarte bune. Poliglot, vorbește cursiv câteva limbi străine, a reușit să demonstreze că totul constă în atitudinea potrivită, în motivație și în setarea unui obiectiv concret. Desigur că sunt mulți alți fotografi hotelieri extraordinari, foarte dinamici, cu rezultate incredibile, pe care am avut deosebita plăcere să-i cunosc și care recomandă colaborarea cu PhotoHotel.
Așadar, experiența mea în Marbella a fost scurtă, dar splendidă, am cunoscut oameni minunați, spirite tinere cu voință și dorință de a realiza ceva frumos și am ajuns la concluzia că dacă într-adevăr îți dorești ceva cu ardoare, vei realiza acel ceva prin atitudine, comportament, motivație și suport din partea celor de lângă tine.
Nu uitați să zâmbiți și să fiți pe fază pentru că vom reveni în curând cu un nou articol.