Trucuri pentru o fotografie reușită iarna
Ce face un fotograf iarna?
Se îmbracă bine și merge să facă niște fotografii!
Fotografii nu își iau liber în weekend și nu renunță la cadre superbe doar pentru că afară e frig. Ei acceptă provocarea! Și noi am acceptat-o weekend-ul acesta, vă vom arăta câteva dovezi într-o postare ulterioară. Dar până atunci, să vedem câteva lucruri pe care ar trebui să le cunoască orice fotograf despre lucrul în acest sezon…
Într-adevăr, chiar și cei mai experimentați fotografi pot considera fotografia de iarnă dificilă. Cu toate acestea, este un anotimp interesant din punct de vedere fotografic. Cu puțin ajutor tehnic și respectarea câtorva reguli, activitatea va aduce satisfacțiile dorite de orice fotograf la lucru în zilele friguroase.
Pentru început, este esențial ca îmbrăcămintea și echipamentul să fie adaptate temperaturilor scăzute din timpul iernii. Și dacă fotograful își cunoaște limitele și rezistenţa la temperaturi scăzute, pentru aparatul foto avem câteva sfaturi:
- Siguranţa transportului echipamentului
În perioada rece sunt recomandate gențile sau rucsacurile impermeabile pentru transportul echipamentelor. Este recomandabil ca astfel echipamentul să fie ferit de umezeală și temperaturile specifice.
De asemenea, evitați variațiile bruște de temperatură, și la plecarea dintr-un loc încălzit și la venirea de la temperaturi scăzute; protejați aparatul foto punându-l într-un toc adecvat sau o pungă de plastic, așteptând minim 10 minute pentru a-l scoate.
- Baterii suplimentare
Fiecare fotograf cunoaște faptul că în condiţii de temperaturi scăzute orice acumulator sau baterie se descarcă uşor; uneori acestea pot funcționa greu sau chiar deloc, în cel mai rău caz. Așa că, încercați pe cât posibil ca acestea să fie păstrate la căldură, într-un buzunar interior, spre exemplu. Mai mult, întotdeauna este recomandat să aveți cel puțin o baterie de rezervă.
- Filtre prietenoase
Regula „orelor de aur” rămâne valabilă și pentru zilele de iarnă, cu unele mențiuni: în această perioadă, soarele este poziționat mult mai jos pe cer, creând o lumină blândă, prietenoasă cu aparatul; zăpada oferă un efect cromatic deosebit momentelor răsăritului și apusului.
Iarna, cele mai utilizate filtre sunt filtrele UV, dar și cele de polarizare circulară și cel de densitate neutră/filtrul gradual se vor dovedi de folos, dacă alegeți să va însoțească în călătoria prin zăpadă. Toate acestea sunt utile la obținerea unor contraste bune și a unui albastru mai puternic al cerului, echilibrând expunerea atunci când diferențele de iluminare sunt prea mari.
O altă recomandare este filtrul Skylight, recunoscut pentru reținerea razelor ultraviolete și a celor albastre.
- Utilizarea trepiedului
Trepiedul va fi și el un instrument de bază care nu trebuie să lipsească din echipamentul dumneavoastră. Dacă este stabilizat cum trebuie, pentru a evita răsturnarea cauzată de viscol/vânt, nu vor exista niciun fel de probleme. Totodată, este recomandat ca acesta să fie dotat cu rozete de zăpadă. Atunci când alegeți materialul din care este confecționat trepiedul, alegerea vă aparține: din aluminiu sau din carbon. Cele din carbon sunt apreciate datorită greutății reduse, dar sunt recunoscute și pentru confortul în utilizare, întrucât carbonul nu pierde atât de ușor căldura.
Alte sfaturi:
- Nu plasaţi niciodată aparatul foto pe sub hainele groase (hanorac, geacă); evitați astfel condensului atunci când scoateți aparatul pentru a fotografia;
- Dacă se întâmplă să scăpați aparatul în zăpadă, încercați să îl ridicați cât mai repede, curățând eficient zăpada rămasă;
- Interesați-vă din timp în legătură cu locațiile unde doriți să fotografiați; stabiliți dinainte traseele , întrucât deplasarea este încetinită și îngreunată de condițiile meteo;
- Transformați dezavantajele și eventualele situații îngreunate de condițiile meteo în avantaje. Spre exemplu, în cazul în care ninge, încercați să fotografiați cu un timp de expunere mai lung, spre a surprinde fulgii de nea în mișcare.
Textura zăpezii ajută la imortalizarea unor cadre inedite și punerea în evidență a subiectului fotografiei cu ajutorul contrastelor și al proporțiilor.
Iarna este anotimpul fotografiilor minimaliste! Să profităm din plin de acest lucru!
Spor și cât mai multe fotografii reușite.
Sursa imaginilor: www.hibiscussport.ro , blog.f64.ro