Mituri despre carieră

Când vine vorba despre propria carieră și despre ce job vrem să acceptăm, deseori ne lăsăm influențați de anumite mituri care ne limitează opțiunile și ne distorsionează realitatea  fără să mai putem să ne dezvoltăm și să facem ceea ce ne dorim de fapt. De aceea am abordat această temă pentru a afla ce este real și pentru a nu te lăsa blocat de mituri.

  1. Când ești tănăr nu prea contează dimensiunea profesioanlă

FALS. Vârsta de 20 de ani spre exemplu reprezintă perioada ideală și prielnică pentru a lua decizii legate de job și de a accepta diverse oportunități care au drept obiectiv dezvoltarea personală, fie că vorbim de un internship, sau un job part-time. Dacă stăm să ne gândim puțin, tinerii din ziua de azi sunt absolut defavorizați în multe domenii, tocmai pentru că nu au dobândit experiența necesară.

  1. Atunci când îți alegi un job, alegerea este ireversibilă.

FALS. Îți poți schimba oricând domeniul în care activezi și să te orientezi către altceva. Dacă simți că ceea ce faci nu îți mai aduce satisfacție, poți oricând să te reorientezi. Suntem ființe flexibile și mobile și nu trebuie să ne fie frică să o luăm de la capăt.

  1. Eu sunt nesigur iar ceilalți sunt mereu siguri pe ei și știu ce vor.

FALS. Nu trebuie să te lași descurajat de ceilalți din jurul tău, ba din contră, trebuie să te simți motivat să faci ceea ce îți dorești. Adevărul este că oamenii nu sunt întotdeauna siguri că și-au ales cariera care trebuie, însă mulți știu să ascundă această nesiguranță. Alegerea unui domeniu în care vrei să profesezi necesită cercetare și are nevoie de timp. Așa că nu îți face prea multe griji, important este să faci ceea ce îți place cu adevărat.

  1. Dacă lucrurile nu sunt conform planului meu înseamnă că am eșuat.

FALS. Deseori nu se întâmplă exact ceea ce ne dorim. Uneori intervin și anumiți factori externi, alteori poate nu am depus suficient efort. Asta nu înseamnă că am eșuat. Suntem oameni și este natural să greșim. Când observăm reușita unei persoane, ne gândim numai la succesul pe care aceasta îl are, fără să avem în vedere și eșecurile prin care a trecut, neavând, astfel, o imagine de ansamblu.

  1. Dacă nu îți place job-ul pe care îl ai, poți demisiona fără te uiți înapoi.

FALS. Desigur că poți demisioana fără să te uiți înapoi, dar (cu siguranță există acest dar ) oare acesta este momentul oportun pentru a lua o decizie așa radicală? Știm că multe persoane se află în această situație, însă înainte de a face acest pas încearcă să răspunzi la următoarele întrebări:

  • Ce anume mă face să fiu nemulțumit și nefericit la acest job?
  • Este de folos experiența mea profesională pe care o dobândesc la acest job?
  • Ce anume îmi place la acest job?

De asemenea, trebuie să ne gândim dacă și cât am rezista fără un suport financiar până la următorul loc de muncă.

Cu alte cuvinte, schimbările în carieră sunt benefice și nu trebuie să luăm în seamă aceste mituri care ne pot impiedica dezvoltarea și evoluția noastră profesională.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments
Click pentru a aplica la job-ul de Fotograf Hotelier Vreau sa aplic