Cum ne stabilim obiectivele în mod eficient

Ți s-a întâmplat vreodată să îți dorești să faci multe lucruri, dar să nu reușești să le duci la bun sfârșit? Dacă nu ai un obiectiv, nu vei reuși să faci ceea ce îți propui. E ca și cum te-ai duce într-o vacanță și te-ai urca în primul tren, fără să știi dacă pleci la mare, sau la munte, fără să știi unde stai, ce anume vizitezi etc. Desigur, că actele de spontaneitate sunt bine-venite uneori. Însă, pentru a ajunge acolo unde ne-am propus, trebuie să avem un obiectiv clar definit și conturat. De multe ori, lipsa unui obiectiv ne face pe mulți dintre noi să fim dezorientați, să ne mulțumim cu un job care are un salariu mic, dar constant, să nu fim interesați să ne dezvoltăm personal sau să fim nepăsători față de cei de lângă noi.

Cum îmi stabilesc un obiectiv?

Mulți dintre noi doar visăm: visăm la lucruri pe care le vrem, visăm la locuri pe care ne dorim să le vizităm, fără să avem un plan de bătaie.

  1. Fă-l să fie concret și mărusabil! Orice obiectiv presupune și o acțiune, care duce ulterior la concretizarea obiectivului. Dacă ți-ai propus să fii fericir, nu ți-ai definit corect obiectivul. Întâi gândește-te la ce anume te face să fii fericit și apoi implementează o acțiune. Spre exemplu: Sunt fericit atunci când în fiecare seară reușesc să citesc câteva pagini dintr-un roman. Acțiunea este aceea de a citi în fiecare seară dintr-un roman, structurându-ți programul astfel încât să faci din asta o prioritate, să îți îndeplinești obiectivul, adică să fii fericit.
  2. Fă-l să fie mare să pară greu, dar realist să îl îndeplinești! Aici trebuie să stai puțin de vorbă cu tine însuți și să răspunzi la anumite întrebări. Care sunt lucrurile care te fac fericit? Ce anume îți face plăcere? Ce îți dorești să realizezi și pe ce plan? Care este ideea de fapt? Să îți dai seama ce îți dorești cu adevărat și să îți stabilești obiectivele în concordanță cu dorințele tale.
  3. Acțiunile vorbesc de la sine! Nu este suficient să ai un obiectiv pe care l-ai conturat perfect și apoi să îl abandonezi. Gândește-te ce ești dispus să faci pentru acel obiectiv!

Exemplu:

Obiectiv: Vreau să petrec mai mult timp cu familia!

Întrebări: Când? Ce activități putem face? Unde? În ce mod?

Acțiuni: Realizarea unui program, în care să petrec cu familia 4h/săptămână, iar în fiecare săptămână să facem câte o activitate diferită precum mersul cu bicicleta, joc de societate, depănat amintiri și povestiri, vizionarea unui film și comentarea acestuia etc.

Repetarea acțiunilor în mod constant, atrage cu sine îndeplinirea obiectivului!

Indiferent de natura obiectivului, pe care ți l-ai stabilit, ajută foare mult dacă ți le treci pe hârtie și le studiezi cu atenție, în timp ce îți adresezi anumite întrebări:

Ce știu despre asta? De ce informații am nevoie? De unde fac rost de aceste informații? Care este cea mai bună cale pentru a ajunge la obiectivul meu? Ce acțiuni trebuie să îndeplinesc?

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments
Click pentru a aplica la job-ul de Fotograf Hotelier Vreau sa aplic