Da și nu

Cu siguranță ați văzut filmul Yes Man, cu Jim Carrey în rol principal. Dacă nu l-ați văzut încă, să îl urmăriți pentu că este foarte interesant deoarece reliefează cultura lui „nu” și a lui „da”. Trăind în negativisim, personajul principal urmează un seminar care îl îndeamnă să aprofundeze mai mult cultura lui „da” în viața lui. Din acel moment lucruri frumoase și pozitive se întâmplă.

Care este morala? Până și prea mult „da” îți poate face rău. Și atunci cum găsim balanța între „da” și „nu”?

Spune nu celorlalți și da ție însuți

Acesta este unul dintre lucrurile cele mai des întâlnite pe traseul dezvoltării profesionale și personale. Multe persoane evită să spună nu și acceptă să facă lucruri pentru ceilalți, pe care în sinea lor nu le acceptă. Care sunt totuși motivele pentru care unii dintre noi nu reușesc să refuze atunci când trebuie? Unele persoane se tem de a spune nu deoarece sunt interesați de apartenența la un grup și doresc să fie acceptați în acel grup. Printre motive se mai numără următoarele aspecte: doresc simpatia celorlalți, le este jenă să refuze tocmai din teama de a pierde simpatia celorlalți, vor sa evite un potențial conflict, nu au idee care sunt normele și valorile lor, vor să fie priviți ca fiind oameni ok iar un refuz i-ar putea plasa în categoria oamenilor răi. Desigur există mult mai multe motive, însă noi am amintit o parte din ele.

Cum ieși din cercul acesta? Simplu. Învață să spui nu, simplu, direct și cu respect! Cei care îți sunt într-adevăr prieteni te vor înțelege și te vor respecta și accepta așa cum ești. Vor exista și persoane care vor știi că refuzul te va măcina îngrozitor și vor să te facă să te simți și mai rău. Astfel, vor recurge la critică, la reproșuri, vor face pe victimele, se vor da drept prietenii tăi. Însă ține minte cel mai important lucru: tu exiști ca să duci viața pe care o vrei tu și trăiești să te mulțumești în primul rând pe tine! Dacă ai asta în minte, vei învăța să spui nu și vei primi pozitivismul în viața ta cu brațele deschise.

Singura libertate pe care o ai cu adevărat este aceea de a alege. Să alegi să spui da la ceea ce contează cu adevărat în viața ta, să reflectezi, să alegi cu atenție, să observi, să spui nu atunci când simți că acel lucru nu se potrivește cu valorile tale. Să gândești constructiv, astfel încât să îți construiești o minte deschisă și dispusă către acceptare.

 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments
Click pentru a aplica la job-ul de Fotograf Hotelier Vreau sa aplic