Fotografia alb-negru

IMG_8654___

Dacă în trecut fotografia era limitată de costuri și de tehnologie, în zilele noastre, fotografiile color sau alb negru nu mai reprezintă decât o opțiune personală ce ține de estetică, decizia luându-se în funcție de rezultatul final dorit.

Atunci când alegem tipul de fotografiere, trebuie să răspundem întrebărilor de genul:

Care este scopul fotografiilor mele?

Cât de importantă este culoarea în caracterizarea subiectului?

Pentru că o fotografie alb negru exprimă ceva cu totul diferit față de aceeași fotografie, în varianta color.

În domeniul jurnalistic, fotografia alb negru este favorită, deoarece imaginea curată, care nu atrage atenția prin culori sau detalii, evidențiază subiectul.

Tehnic vorbind, fotografia alb negru este un adevărat prieten al fotografilor, deoarece nu sunt vizibile mici defecte, pete. Totodată, opțiunea alb negru creează emoție, un anume dramatism și farmec. Aceasta elimină problema balansului alb, când este vorba de lumină amestecată și este un format potrivit atât pentru un contrast puternic cât și pentru unul slab.

Există mai multe variante pentru fotografii alb negru. Unii profesioniști captează mai întâi imaginile color și doar în momentul procesării fotografiilor – postprocesare(pe computer) – folosesc un soft pentru covertirea acestora în alb negru.

tree

Efectele plastice ale nonculorilor în fotografie

Cele două non culori funcționează, în mod evident, foarte armonios. Albul este agresiv, suprafețele ocupate de acesta în fotografii vor atrage prima dată privirea în timp ce negrul este pasiv și odihnitor, deși implică forță și putere.

Din punct de vedere plastic, o mică suprafață neagră va echilibra întodeauna o suprafață albă mult mai mare. Astfel, negrul apare mereu mai puternic, mai adânc și mai adânc, când se află în contrast cu albul. În această situație, albul este mai strălucitor, mai luminos și mai ușor. Atunci când sunt combinate, vor produce contrastul cel mai puternic.

venice_darkedinburgh16

Atunci când renunțăm la culori se accentuează liniile, formele și contrastele, fotografia dirjează privitorul spre o latură abstractă, iar acesta din urmă percepe mai ușor mesajul și subiectul transmis de respectiva imagine. Fotografiile alb negru se bazează foarte mult pe diferențele de umbră și lumină.

Există situații când prin convertirea unei fotografii în alb negru se pot realiza fotografii veritabile, dar există și fotografii care la transformare își vor pierde din farmec, mesaj, intensitate. Spre exemplu, nudurile, fotografiile mirilor se potrivesc perfect în alb negru, dar răsăriturile sau apusurile nu vor mai transmite emoția și profunzimea dacă vor dispărea tonurile de portocaliu, roz, roșu străpungând cerul și vor fi convertite.

#Bratislava_new_SND_late_evening_1

Oricum ar fi, fotograful este pictorul fotografiilor sale și acest lucru îi oferă posibilitatea să experimenteze, să testeze, să excentrizeze un peisaj cu orice culoare sau efect.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments
Click pentru a aplica la job-ul de Fotograf Hotelier Vreau sa aplic