Folosirea obiectivelor (II)
Obiective foto
Obiectivele au scopul de accesoriza un D-SLR, conferindu-i o nouă viață! Paleta largă de opțiuni din care putem alege obiective, pot crea impresia că fiecare gen fotografic are un reprezentant.Totuși, nu există o regulă fixă ori vreo resticție cu privire la utilizarea unui obiectiv așa numit destinat unui gen fotografic. Cu toate acestea, este utilă o orientare teoretică și tehnică, definită cu precădere de distanța focală și opțiunile de luminozitate ale obiectivelor.
Clasificarea propusă de noi este prezentată în felul următor și sperăm să fie de folos:
Obiectivele prime
Acest tip de obiective se deosebește în principal prin calitatea superioară și de o focală fixă (zoom fix). Aceasta este asigurată de numărul redus de lentile și de atenția cu care sunt produse. Având o focală fixă, acestea elimină problema aberațiilor cromatice sau a distorsiunilor ce apar la obiectivele cu focală variabilă. Datorită faptului că raza de lumină este nevoită să treacă prin mai multe lentile, imaginea formată pe senzor este de o calitate mult mai ridicată față de un obiectiv normal, cu zoom.
De obicei, obiectivele prime oferă o deschidere mult mai largă a diafragmei, asigurând astfel posibilitatea de a fotografia şi pe lumină slabă fără a apărea mari probleme.
Folosite alături de teleconvertoare, reușesc să creeze combinații inedite pentru diverse genuri ale fotografiei.
Pentru a concluziona, obiectivele prime sunt indispensabile datorită calității superioare oferite, putând fi utilizate pentru mai multe genuri ale fotografiei, mai ales portrete.
Tips!
Folosite pentru portrete, rezultatele sunt fascinante datorită bokehului cremos creat și calității oferite!
Teleobiectivele
Sunt obiective cu focală lungă destinate să mărească dimensiunile subiectului, fiind astfel ideale la portrete, evenimente sportive şi wild-life. Construcţia lor este diferită de cea a obiectivelor prime, grupul de lentile ce apropie fiind aşezat între senzor (capătul interior al obiectivului) şi diafragmă, fiind urmat de un alt grup de elemente aflat în partea frontală a obiectivului, asigurând o imagine clară, focalizată.
Fenomenul de “mărire” a imaginii apărut la teleobiective este creeat prin scăderea unghiului de cuprindere pe parcursul măririi distanţei focale. Distanţa focală este cea care defineşte un teleobiectiv, creându-se astfel două categorii, obiective tele şi obiective super-tele.
Obiectivele tele sunt cuprinse între distanţa focală de 100mm şi 300mm, fiind printre cele mai populare în rândul fotografilor.
Obiectivele super-tele sunt cele cu distanţa focală mai mare de 300mm fiind folosite în special de fotografii oficiali ai evenimentelor sportive şi de pasionaţii de wild-life, datorită distanţei foarte mari între subiect şi fotograf.
Tips! Teleobiectivele pot fi combinate de asemenea cu teleconvertoare sau pot fi chiar obiective prime (teleobiectiv cu distanţă focală fixă) obţinând rezultate foarte bune de o calitate ridicată.
Obiectivele wide-angle, ulta-wide-angle şi fisheye
Acest tip de obiective este caracterizat de o distanţă focală mai scurtă faţă de restul obiectivelor existente. Acest lucru prezintă un unghi mult mai mare de cuprindere şi creează perspective diferite ale aceloraşi subiecte.
Fenomentul de distorsiune existent la obiectivele WA (wide-angle) şi UWA (ulta-wide-angle) este foarte popular în rândul fotografilor de la diferite evenimente creându-se perspective interesante ce oferă imaginilor un caracter aparte.
Obiectivele wide-angle pot fi astfel folosite pentru fotografierea peisajelor, oferindu-vă un unghi foarte mare de cuprindere şi o calitate mult mai ridicată de cea a unui obiectiv all around.
Obiectivele fisheye reprezintă o subcategorie a obiectivelor wide-angle, trecând însă în extrem, unghiul de cuprindere fiind foarte mare. Obiectivele fisheye sunt renumite datorită distorsiunilor creeate şi a unghiului larg de curprindere, creându-se deseori imagini aproximativ circulare.
Tips! Pentru fotografii cu imaginație bogată
Aceste obiective sunt folosite în mai multe genuri ale fotografiei şi în special în momentele în care este nevoie de o nouă perspectivă, dând frâu liber imaginaţiei creatoare.
Obiectivele macro
Însăși denumirea acestora denotă faptul că acest tip este ideal pentru macrofotografiere. Obiectivele macro permit fotografului să se aproprie cât mai mult de subiectului fotografiat, creând, în funcţie de distanţa minimă de focus, un anumit raport de mărire.
Raportul de mărire se calculează în funcţie de distanţa minimă de focus şi distanţa focală a obiectivului.
Obiectivele macro se pot împărţi în mai multe cateogorii în funcţie de distanţa focală. Obiectivele macro aflate între 50-60 mm sunt folosite pentru a fotografia obiecte mici şi foarte mici, cele între 90-105 mm sunt folosite pentru fotografierea micilor insecte, iar cele peste 130 mm sunt folosite pentru a fotografia insecte mai mari sau chiar mici reptile.
Obiectivele all-around
Aceste obiective sunt utile în majoritatea situaţiilor. Termenul “all-around” reprezintă faptul că acoperă o largă plajă focală ce vă permite atât să fotografiaţi peisaje cât şi să utilizaţi capătul tele pentru a mări subiectul.
Existenţa unui obiectiv all-around în geanta fotografică reprezintă un mare avantaj şi o mare economie de spaţiu, însă calitatea acestuia nu mulțumește în toate situațiile pe deplin.
Din cauza faptului că plaja focală este foarte mare şi variaţia de la capătul wide la cel tele este de mulţi milimetri apar diferite “defecte” ce afectează imaginile
Tips! Perfecte pentru pasionaţii ce fotografiază în vacanţe sau cei ce nu doresc să poarte mai multe obiective în geantă, însă nu sunt ideale dacă doriţi să obţineţi fotografii de o calitate ridicată încă de la început.
Obiectivele tilt&shift
Sunt cele care oferă posibilitatea mișcării unei anumite părţi a acestora, permiţând astfel o corecţie a perspectivei. Acest lucru este necesar în special în cazul în care se fac portrete sau fotografii de arhitectură deoarece distorsiunile pot schimba în totalitate perspectiva subiectului.
În cazul fotografiilor cu model unele părți ale corpului vor ieși în evidenţă, vor fi mărite în cazul în care se folosesc obiective normale, însă în cazul în care este folosit un obiectiv tilt&shift distorsiunile vor fi înlăturate.
În cazul în care sunt fotografiate clădiri schimbarea perspectivei va afecta modul în care va fi văzută clădirea, modificându-i anumite proprietăţi care de obicei ar scoate-o în evidenţă. Astfel, dacă se va folosi un obiectiv tilt&shift aceste distorsiuni nu vor mai exista şi se va obţine o imagine clară, corectă din punct de vedere al perspectivei.
Tips! Aceste obiective sunt ideale în situaţii în care este important ca subiectul să fie transpus exact ca în realitate, evitându-se astfel distorsiunile şi schimbările perspectivei ce modifică proprietățile subiectului.
În concluzie, fotografii pasionați renunță la stereotipul obiectivelor, nu există obectiv greșit ales sau unul potrivit doar unui anumit gen fotografic, iar fotografii ar trebui să se simtă liber și să-și lase experiența, stilul uni fotografic, precum și imaginația să jongleze cu diversele forme, culori și subiecte deosebite!