7 functii ascunse pe care le are camera unui iPhone
Ne place să facem fotografii cu DSLR-ul, dar sunt momente în care pur şi simplu avem doar telefonul la noi. Credem că se pot obţine multe rezultate chiar şi cu ajutorul telefonului, iar camera acestuia poate să fie foarte bună. În continuare o să vorbim despre camera unui iPhone, pentru că aceasta a rămas constantă în toate versiunile de iOS.
Luăm în considerare şi utilizatorii de Android, dar în acest caz există foarte mulţi producători, iar fiecare a modificat soft-ul camerei foto, încât devine imposibil să vorbim despre caracteristicile fiecăruia. Aşadar, să le luăm pe rând.
Gliseaza ecranul spre stanga pentru acces rapid
Nu degeaba se spune că trebuie să porţi camera mereu după tine. În plus, e recomandam să o ai deschisă şi deja să ai mâna aşezată pe gripul ei. În felul ăsta nu rămâne decât să faci fotografia când vezi un moment ideal.
Ce faci dacă, în schimb, ai un iPhone. Ia mult timp să tastezi codul de siguranţă, să găseşti aplicaţia de cameră şi să aştepţi să se deschidă. Cea mai rapid metodă de a deschide camera este să glisezi spre stânga atunci când te afli un ecranul de blocare.
Ai scos telefonul, l-ai deschis, ai glisat, ai fotografiat! Click!
Seteaza focusul acolo unde vrei tu
Camera foto a unui iPhone setează focusul automat. În schimb, sunt momente în care vrei să scoţi anumite lucruri în evidenţă. În cazul ăsta, trebuie să setezi focusul manual. E de ajuns să apeşi pe ecran exact pe punctul în care vrei să focalizeze, iar camera se va conforma.
Acum poţi experimenta cu mai multe tipuri de focalizări şi te poţi juca mai mult.
Expunere manuala
Atunci când alegi în punct de focus, camera unui iPhone îşi setează automat expunerea. E un lucru foarte util atunci când vrem să fotografiem un cadru rapid şi nu avem mult timp să lucrăm la fotografie.
În schimb, dacă doreşti, poţi să modifici manual expunerea. Imediat după ce apeşi pe un punct de focalizare, pe ecran va apărea un pătrăţel. Dacă glisezi în sus sau în jos în afara acelui pătrăţel vei observa cum se modifică expunerea. Exact ca în exemplul de mai jos.
Blocheaza focusul si expunerea
După fiecare fotografie pe care alegi să o faci, camera unui iphone îşi ajustează automat un focus şi o expunere nouă. În schimb, dacă ai găsit setarea perfectă şi vrei să tragi mai multe cadre cu setarea respectivă, este nevoie să blochezi focusul şi expunerea.
Pentru asta, este de ajuns să ţi apăsat câteva secunde pe punctul în care ai ales să focalizezi. În acel moment, pe ecran va apărea un mesaj care te anunţă că cele două setări sunt blocate. În continuare poţi să setezi manual expunerea aşa cum ai văzut în pasul anterior.
Burst Mode – Fotografii în Viteza
Sunt moment în care vrei să surprinzi obiecte care se află în mişcare. Dacă de exemplu vrei să-ţi surprinzi [prietenii în timp ce sar, e foarte greu să nimereşti momentul perfect. Pentru asta ai nevoie să fotografiezi în rafală.
Ca să fotografiezi în rafală este de ajuns să ţii apăsat butonul de fotografiere. Pe ecran se vor afişa numărul de fotografii care sunt făcute în respectiva rafală.
După aceea ai opţiune să selectezi fotografiile pe care vrei să le păstrezi. Ne place modul în care scapi foarte uşor de fotografiile nedorite din rafala respectivă.
Faci fotografii cu butoanele de volum
Simţi neapărat nevoia să apeşi pe un buton atunci când faci fotografii? Cunoaştem sentimentul. E dificil să laşi DSLR-ul din mână ca să apeşi pe un touchscreen pentru a face fotografii.
În plus, ai o stabilizare mult mai bună dacă te foloseşti de butoane în loc să apeşi pe touchscreen.
Mai ai castile telefonului?
Funcţia aceasta funcţionează, din păcate, doar cu căştile originale ale celor de la Apple. Astfel, poţi să faci fotografii dacă apeşi pe controlul de volum al căştilor.
Funcţia este foarte utilă dacă ai telefonul pe un trepied sau stabilizat undeva şi nu vrei să îl mişti absolut deloc. În plus este util şi dacă vrei să faci fotografie stradală fără să fii observat.
Dacă ai căştile în ureche şi mergi cu telefonul în faţa ta şi te prefaci că vorbeşti, oamenii or să creadă că ai o conferinţă video. Cum vor vedea că nu apeşi pe ecran nu vor crede că le faci fotografii.
Tu mai ştii alte funcţii pe care le-am putea menţiona? Click!