Ce înseamnă BOKEH ?

Termenul Bokeh este unul dintre cei mai populari termeni în domeniul fotografiei. Motivul pentru care este atât de popular și apreciat este faptul că oferă fotografiilor frumusețe, realizând în același timp un lucru extraordinar- ne provoacă să ne focusăm atenția pe un detaliu specific al fotografiei.

DSCN9775

Ce înseamnă de fapt Bokeh-ul ?

Practic, bokeh-ul reprezintă capacitatea de a scoate din aria de focusare sau de a “blura”  părți ale fotografiei redată de lentila aparatului foto- nu reprezintă blur-ul în sine sau cantitatea blurată din jurul unui subiect din imagine. Partea blurată care ne este tuturor atât de familiară și pe care o regăsim în fotografii separând subiectul de background este simplu numită „depth of field”- în limba română- profunzime de câmp/ DOF.Cea mai simplă definiție a acestuia este : porțiunea dintr-o fotografie, exprimată ca distanță, care este clară. Profunzimea de câmp este influențată de distanța focală, diafragmă și distanța dintre aparat și subiect.     

file7141296506299                                 

Ceea ce este de reținut este că bokeh-ul este redat de lentile și nu de funcțiile aparatului foto. Astfel, diverse lentile redau bokeh-ul în mod diferit, calități ce se datorează design-ului optic unic al fiecăreia dintre acestea.

Cum obținem un Bokeh de calitate ?

Așa cum am precizat mai sus, există mai multe lentile special create pentru acest lucru. În mod evident, rezultatul depinde de tipul de lentilă utilizat.

fence_bokeh

De verificat !

Cum ne dăm seama dacă lentila pe care o utilizăm redă un bokeh de calitate:

Focusați-vă pe un obiect anume, de la o distanță cât se poate de mică (în limitele permise de lentile). În același timp, asigurați-vă de faptul că nu există alte obiecte la o distanță de până la 2 metri de obiectul fotografiat. Aparatul foto trebuie să fie poziționat la aceeași înălțime cu obiectul fotografiat, astfel încât să nu îl priviți și totodată să-l captați de sus. Puteți alege un obiect care are în spate lumini de tot felul.  Spre exemplu, un brad împodobit de Crăciun este perfect pentru acest test.

Un bokeh de calitate trebuie să fie nelcar într-un mod fin, reflecțiile circulare trebuie să fie rotunde și moi, făra margini dure!

Așteptăm testele voastre!

O săptămână superbă!

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments
Click pentru a aplica la job-ul de Fotograf Hotelier Vreau sa aplic