Interviu cu Dan Mălureanu | Jocul Urșilor

Brașovenii sunt invitați miercuri, 30 noiembrie, la ora 17:30 la un eveniment cu adevărat inedit, ce va avea loc la Hotel Kronwell; Vernisajul Expoziției de Fotografie “Jocul Urșilor”. Azi am reușit să stăm puțin de vorbă cu Dan Mălureanu deși este foarte prins în pregătirea evenimentului.

Mel: Salutare Dan, spune-ne puțin despre cum a luat amploare acest proiect?

Dan: Salut! Inițial îmi era dor de un proiect personal. Anul trecut în luna noiembrie am participat la jurizarea Concursului Naţional de Fotografie Etnografică „Oameni şi datini” unde una din fotografiile fovorite ilustra “Dansul Urșilor”. Eram foarte curios cum voi putea povesti în câteva imagini experiența mea vizuală. Trecerea între ani promitea și “Dansul urșilor”, așa că în decembrie ne-am pregătit de o excursie și așa am plecat în Asău, iar mai apoi în Comănești. Am încercat să surprind cât mai multe note vizuale; nu știam prea multe despre tradiție dar bănuiam că are legătură cu Anul Nou. După selecție am rămas cu câteva fotografii ”vedetă” și mi-am promis că în apropierea Anului Nou voi organiza o expoziție. Acum suntem în acest punct.

Mel: Ce reprezintă acest Joc al Urșilor pentru tine? De ce acest obicei?

jocul-ursilor-promo-0009dan-malureanu

Dan: În copilarie mi-am petrecut majoritatea vacanțelor la țară, la bunici. Ei bine am avut contact cu tradiții mai ales în perioada sezonului rece. O altă tradiție pe care am fotografiat-o cu interes ar fi “Focul lu’ Sumedru”. Sunt lucruri vizuale și interesante totodată. Este un proiect care se va desfășura cu siguranță pe mai mulți ani. Vă invit să vedeti câteva imagini  (http://danmalureanu.ro/fotograf-Brasov/project/focul-lui-sumedru/ ). La fel se întamplă și cu “Jocul Urșilor” este un proiect în desfășurare. Anul acesta voi actualiza printr-o nouă serie de imagini, puține și sper puternice. Este o experiență personală care printr-o expoziție devine și publică.

Fotografic vorbind, proiectul Jocul Urșilor este o ocazie bună de a mă exprima vizual. Am evitat pe cât posibil aspectul “spectaculos și înscenat” al evenimentului. Acesta ar fi fost primul pas catre un clișeu servit. Am păstrat gesturile și expresiile surprinse, le-am găsit mai complexe și puternice. Prin lipsa unei priviri directe către spectator, caracterele își găsesc firescul dual, om-fiară.

Mel: Ce aduce nou acest eveniment?

Dan: Cele 10 fotogafii alese au fost printate în tehnica Digigrafiei. Este un print de artă  cu certificat Hahnemühle. Sunt încântat că pot prezenta expoziția într-o serie cu printuri limitate și mai mult, în spatele imprimării lor se află fotograful Claude Philippot specializat în print de artă. Alte câteva aspecte… Am vrut și un vernisaj la expoziția “Jocul Urșilor”. Hotelul Kronwell oferă un spațiu amplu și elegant, iar pentru câteva ore sala va deveni o galerie cu aer degajat și festiv. Avem și invitați care vor completa această experiență vizuală. Sunt încântat să o am alturi pe Anca Maria Zamfir, istoric și critic de artă, care ne va deschide vernisajul. Atmosfera va fi armonizată de muzica pianistului Daniel Nehoianu, căruia de asemenea îi mulțumesc pentru prezență. Un alt lucru nou ar fi și site-ul oficial al expoziției. Îl puteți vizita pe www.joculursilor.danmalureanu.ro. Organizarea a venit de la compania PhotoHotel, iar în spatele lor sunt oameni care s-au implicat în definirea expoziției. A fost o muncă de echipă și le mulțumesc nespus pentru efortul depus.

Mel : Ce îți dorești să transmiți prin acest vernisaj?

fotograf-dan-malureanu-certificat-hahnemu%cc%88hle-jocul-ursilor

Dan: Voi raspunde indirect. O voi cita pe Anca Maria Zamfir, istoric și critic de artă “Oameni, fiare, duhuri la Marea Întâlnire. Între două lumi. A lor? A noastră? Care este cea reală? Unde este granița? Există ea? Mai mult decât Întâmplarea este Spiritul ei – întrepătrunderea lumilor, întoarcerea timpului cu susul în jos, răcnetul mut al Ursului în care sălășluiește fratele său Omul. “ Mai este ceva de spus…

Mel: Ce ne poți dezvălui despre lucrările prezente în cadrul expoziției?

Dan: Am ales niște titluri foarte frumoase. Vocea lucrărilor are un timbru alb-negru. Alegerea ne apropie mai mult de dualitatea caracterelor om-fiară, alb-negru…

Fotografiile sunt realizate cu un aparat care mi-e tare drag. Fujifilm X-E 1. Un aparat ușor, discret și capabil.

Mel: Poți să transmiți câteva gânduri curioșilor brașoveni?

Dan: Mesajul este previzibil. Sună cam așa: vă aștept la expoziția de fotografie  “Jocul Urșilor” ce va avea loc la Hotel Kronwell Brașov, pe data de 30 nov. 2016 de la ora 17:30.

Dan, îți mulțumesc pentru că ai împărtășit cu noi aceste  gânduri. Așteptăm cu nerăbdare evenimentul!

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments
Click pentru a aplica la job-ul de Fotograf Hotelier Vreau sa aplic