White Balance

Timeline2

Noțiunea de WHITE BALANCE (care poate fi numită și color balance, grey balance sau neutral balance) este un termen nou în terminologia fotografiei și a apărut odată cu apariția aparatului foto digital.

Unii fotografi au dificultăţi în a folosi acest „white balance” sau poate chiar nu îl folosesc deloc, deoarece nu înţeleg termenul sau sau nu îi cunosc rolul. Totuşi, utilizarea sa corectă poate face „miracole” din punctul de vedere al calității.

În mod evident, senzorul foto diferă categoric de ochiul uman, iar între culorile  percepute de acesta din urmă și ce redă senzorul foto vor exista discrepanțe.

Condițiile de iluminare felurite pot reda rezultate diferite și în unele cazuri camera foto nu va putea regla balansul în mod automat, rezultatele fiind inferioare și nesatisfăcătoare: nuanțe de roșiatice, verzui sau albăstrui.

Modul automat de white balance –Automatic white balance / AWB- este util în majoritatea cazurilor și este recomandat să fie folosit în toate fotografiile făcute în lumina naturală. Atunci când se întâmplă ca AWB să dea greș, trebuie să ne folosim de celelalte opțiuni de care dispune aparatul nostru.

Iată câteva dintre setările de bază ale opțiunii white balance întâlnite adesea la aparatele digitale:

Tungsten – acest mod este de obicei specificat cu simbolul unui bec și este destinat fotografiilor ân interior , mai ales în încăperi iluminate artificial. De obicei înmoaie culorile din imagini.

Daylight/Sunny – nu toate camerele au acest preset, dar opțiunea AWB este eficientă cu acest tip de lumină.

Fluorescent –  are rolul de a compensa lumina ‘rece’ a luminii fluorescente și de a încălzi fotografiile.

Flash – flash-ul camerei poate fi o unealtă foarte utilă, căci în acest mod  fotografiile pot fi îmbunătățite.

Shade – lumina în acest mod este în general mai rece( albăstruie) comparativ cu fotografierea în lumina direct a soarelui. Prin urmare aceste mod echilibreaza puțin culorile fotografiilor.

Daylight/Sunny – nu toate camerele au acest preset, dar opțiunea AWB este eficientă cu acest tip de lumină.

În afară de aceste preseturi, Manual White Balance este o altă variantă. Dacă aparatul foto este prevăzut cu această opțiune, este indicat să fie folosită.

 Pe lângă acestea două, mai există opțiunea setării în grade Kelvin a temperaturii luminii. De această opțiune nu dispun decât aparatele foto din clasele DSLR, care sunt și mai scumpe. În acest caz, totul se bazează pe experiența fotografului și pe acuratețea cu care poate să constate ce temperatură are o anumită sursă de lumină. În tabelul de mai jos sunt prezentate câteva valori aproximative:

1700 K flacăra unui băț de chibrit
1850K lumina unei lumânări
2800 K – 3300 bec cu incandescență
3350 K – 3400 K lămpi de studio
4100 K lumina lunii, lampa cu arc de senon
5500 K – 6000 K lumina naturala, blitz
9300 K monitor CRT

Motivul simplu pentru care setăm white balance este acela de a capta culorile obiectelor, peisajelor cât mai precis în fotografiile noastre. Pare un motiv destul de convingător!

Vă așteptăm săptămâna viitoare cu alte sfaturi utile pentru orice fotograf!

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments
Click pentru a aplica la job-ul de Fotograf Hotelier Vreau sa aplic