Avantajele si dezavantajele de a lucra într-o tara straina

Atunci când aud prima dată de oportunităţile de angajare în PhotoHotel, cel mai important aspect pentru mulţi oameni îl reprezintă munca în străinătate. Munca în străinătate este înconjurată de atât de multe mituri, atât pozitive cât şi negative, încât îţi pot influenţa puternic aşteptările pe care le ai când ajungi acolo.

Ne-am gândit să vorbim despre câteva aspecte pe care le considerăm importante pentru oricine doreşte să lucreze în străinătate.

Cel mai bun mod de a invata o limba noua

Nu e un mit, e un adevăr. Despre orice limbă vorbim, o să o învăţăm mult mai bine atunci când stăm printre oamenii care vorbesc limba respectivă.Acasă încercăm să învăţăm o limbă străină prin asociere cu cuvintele din română. Într-o ţară străină o să învăţăm respectiva limbă făcând asocieri cu gesturi, emoţii şi trăirile pe care noi le avem cu cei din jur. Totul devin brusc mult mai intuitiv.

Într-un mod amuzant, la PhotoHotel, dacă te duci să lucrezi în Grecia sunt mai multe şanse să înveţi limba Franceză sau Germană şi nu limba Greacă. Asta se întâmplă pentru că în majoritatea timpului o să stai printre turişti din Franţa sau Germania.

Madălina, fosta noastră colegă, a povestit despre cum a reuşit să înveţe Franceză în timp ce a lucrat în Grecia pentru PhotoHotel. Poţi să citeşti articolul aici: http://aroundmydream.com/cum-am-invatat-franceza-in-grecia/

Pe scurt, dacă obiectivul tău este să înveţi o limbă străină nouă, munca în străinătate este o opţiune. O opţiune la fel de bună poate să fie şi să rămâi în ţară şi să te angajezi într-o companie bilingvă sau să faci parte din cluburi de expaţi stabiliţi în România

Diferentele culturale iti îmbogatesc viata

Aici vorbim despre o sabie cu două tăişuri. Este clar că există diferenţe culturale oriunde te vei duce să lucrezi. Diferenţele acestea te pot face să ai parte de o experienţă foarte frumoasă sau de o experienţă foarte urâtă.

Secretul constă în deschiderea pe care o ai spre aceste diferenţe. Atunci când călătoreşti sau lucrezi în străinătate, trebuie să înţelegi că nu există o cultă mai bună şi alta mai rea. Aşa cum îi spun şi numele, se numesc “diferenţe culturale” ci nu “comparaţii culturale”.

Dacă abordezi orice cultură ca un adevărat curios, te vei putea bucura de toate diferenţele. Vei putea vedea cultura respectivă ca un adevărat întreg şi o vei aprecia aşa.

De exemplu, siesta Spaniolă o pot privi cu invidie ca pe o adevărată dovadă de relaxare şi de apreciere a timpului liber şi a familiei. În acelaşi timp o pot privi ca pe o dovadă a faptului că oamenii din Spania sunt leneşi, au nevoie de o mare pauză la mijlocul zilei şi ca pe o absurditate că magazinul să fie închis la 3 după-amiază.

Depinde foarte mult de ce alegi. Secretul este să nu te plângi de diferenţele culturale şi să le accepţi aşa cum sunt ele.

Zona de confort dispare, e greu dar e frumos

Când lucrezi într-o ţară străină, nimic nu mai este la fel. Când spunem asta ne referim lăun număr variat de factori: de la mâncare, gustul unei sticle de Cola, până la program, oamenii din jur şi stilul de muncă.

Când lucrezi în străinătate nu mai ai siguranţa că lucrurile sunt aşa cum le ştiai acasă. Nu ai confortul de acasă cu care te-ai obişnuit, perna e altfel, la fel şi patul. Magazinele sunt diferite, transportul în comun e diferit şi cam tot ce te înconjoară e diferit.

În acelaşi timp, atunci când ai zile mai proaste nu poţi să suni un prieten vechi şi să te vezi cu el la cafea. E la câteva mii de kilometri depărtare. Poţi să vorbeşti cu el la telefon, dar ştim că nu e aşa uşor. Atunci când lipseşti mult timp de acasă, e mult mai greu să empatizezi cu problemele pe care le au cei de acasă. Viaţa voastră e diferită.

Nimănui nu îi place să iasă din zona de confort. E acel loc şi sentiment în care ştim că totul rămâne sigur şi neschimbat. Chiar şi aşa, exact asta e problema zonei de confort: totul rămâne neschimbat.

Aşa că dacă vrei să evoluezi în viaţa ta, vrei să te dezvolţi, vrei să ai parte de mai multă dragoste sau mai mult succes financiar, trebuie să faci schimbări. Schimbările nu sunt uşoare, dar le apreciem întotdeauna după un timp.

Gândeşte-te la toate schimbările tale din trecut: job, relaţii, mutări dintr-o casă în alta, cercuri de prieteni şi chiar şi alimentaţie sau activitate fizică. Toate lucrurile inconfortabile prin care ai trecut te-au făcut o persoană mai bună, persoana de azi.

Aşa că îţi recomand să profiţi de orice lucru care te poate scoate din zona de confort. Ştiu, nu te poţi bucura în timpul procesului, dar te poţi bucura când vezi o astfel de oportunitate şi poţi să te arunci în ea 🙂

Atunci cand te intorci acasa totul o sa fie diferit

Viaţa pe care o aveai acasă înainte de a lucra în străinătate, nu o să mai fie la fel cu viaţa pe care o vei avea când te întorci. Chiar dacă nu îţi dai seama, te întorci din străinătate cu un bagaj atât de mare încât nu ai avea voie să-l cari în avion. Noroc că bagajul nu e material.

Vorbesc despre tot ceea ce ai acumulat, despre toate provocările peste care ai trecut, despre toţi oamenii pe care i-ai cunoscut şi toate lucrurile pe care le-ai învăţat de la ei. Bagajul ăsta nu are un preţ şi nu se poate măsura direct. În timp vei putea să-l apreciezi mai bine, atunci când vei realiza cât de mult te-a influenţat.

Este pentru oricine, dar nu oricand

Munca în străinătate este potrivită şi benefică oricarei persoane. Cu toate astea, ea nu este potrivită oricând. Depinde foarte mult în ce moment al vieţii te afli şi care este perspectiva ta asupra lumii, a vieţii, a muncii cât şi a altor culturi.

Ca să poţi să lucrezi în străinătate, este necesar să renunţi la anumite tipare mentale şi preconcepţii pe care ţi le-ai creat despre oameni, prieteni şi alte culturi.

Dacă reuşeşti să ai mintea şi inimă deschisă spre orice fel de experienţă fără a te plânge şi fără a judeca pe alţii vei putea să faci acest pas.

Munca în străinătate nu este frumoasă sau urâtă, nu este uşoară sau grea şi în niciun caz nu poţi să vezi lucrurile doar în alb sau negru. Viaţa ta de astăzi nu funcţionează aşa, şi nici nu ar trebui să te aştepţi să funcţioneze vreodată aşa.

Dacă vrei să lucrezi în străinătate, fii pregătit pentru cele mai frumoase experienţe din viaţa ta cât şi pentru obstacole foarte grele.

Asta-i viaţa, şi d-asta o iubim aşa cum e 🙂

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments
Click pentru a aplica la job-ul de Fotograf Hotelier Vreau sa aplic