7 sfaturi ca sa scapi de emotiile si frica dintr-un interviu
In ultimul an, colegii de la HR din PhotoHotel au avut in jur de 1200 de interviuri cu potentiali viitori colegi. La PhotoHotel, interviurile au loc online, prin Skype, atat audio cat si video. Cu toate ca un interviu online ar putea sa fie mai usor decat un interviu fizic, foarte multe persoane sunt pline de emotii, de frica si anxietate.
Unui angajator ii este foarte greu sa faca diferenta intre o stare de anxietate specifica doar interviului si o stare generala de anxietate a candidatului. Cazurile cele mai intalnite sunt acelea in care un candidat pur si simplu se blocheaza din cauza emotiilor si nu-si mai da voie sa ofere sau sa gandeasca un raspuns.
Colegii de la HR fac eforturi pentru a-i ajuta pe acesti candidati, si pentru a privi dincolo de emotiile interviului, insa in aceste cazuri apar semne de intrebare: Daca candidatul are aceste emotii si in fata clientilor? Daca se blocheaza, clacheaza si nu reuseste sa performeze atunci cand ajunge in destinatie?
Emotiile intr-un interviu sunt un semn bun, atat pentru candidat cat si pentru angajator. Sunt o reactie a interesului pe care un candidat le are. Isi doreste foarte mult sa obtina acel job si interviul este foarte important pentru el. Emotiile sunt normale si se pot transforma usor in energie mozitiva. Insa, cand emotiile se transforma in anxietate, frica preia controlul si pune stapanire pe noi.
In randurile urmatoare vrem sa iti oferim cateva tehnici pentru a evita si pentru a scapa de aceasta anxietate care apare inaintea si in timpul unui interviu.
1.Ai grija ce bei si ce mananci inainte de un interviu
Iti recomandam sa eviti cafeaua, cola, energizantele si ceaiurile energizante inainte de un interviu. Acestea iti vor creste pulsul si adrenalina foarte mult si vor accentua orice urma de anxietate. In acelasi mod functioneaza si bauturile alcoolice, in ciuda faptului ca le consumi cu intentia de a te relaxa.
Mananca ceva usor inainte de interviu, destul cat sa nu ai ameteli sau stomacul stau sa scoata sunete ciudate. La polul opus, evita o masa prea bogata si grea, pentru ca aceasta te va obosi, mai ales daca este foarte bogata in carbohidrati
2.Nu te forta sa te calmezi
In acest caz, daca te pui in fata oglinzii si iti spui “calmeaza-te, calmeaza-te!”nu va face altceva decat sa te streseze si sa te panicheze si mai mult. Calmarea nu functioneaza la comanda.
3.Pregateste-te pentru interviu ca sa ai mai mult control
De cele mai multe ori nu poti controla ce urmeaza sa se intample intr-un interviu, insa poti controla pregatirea. Pentru a te pregati iti recomandam sa te documentezi cat mai bine despre angajatorul tau, despre ceea ce face si cum face lucrurile. Cu cat vei avea mai multe informatii cu atat o sa-ti fie mai putin frica de interviu.
De asemenea, cauta pe internet cele mai comune intrebari dintr-un interviu. Gandeste-te la intrebari si raspunde la ele cu voce tare Poti apela la un prieten care sa-ti puna intrebarile respective si tu sa le raspunzi, faceti un joc de roluri.
4.Noteaza-ti gandurile si fricile
Scrisul este terapeutic si este demonstrat stiintific ca ne ajuta sa ne calmam si sa obtinem mai multa claritate in viata. Noteaza-ti toate fricile pe care le ai despre interviu. Ce ganduri iti mai vin in cap? Noteaza-le si pe acelea. Noteaza tot ce iti trece prin cap, chiar daca pare ciudat. Acesta este primul pas pentru a le rezolva. Constientizarea lor si confruntarea lor.
5.Pune-ti intrebari despre gandurile si fricile notate
Ia-le pe fiecare in parte si gandestete “Este asta devarat? Se poate demonstra asta?”. De multe ori ne cream in cap diferite povesti si scenarii despre cum or sa decurga lucrurile.
In aceste povesti decidem deja ce reactie vor avea cei din jur si cum or sa ne priveasca. Avem tendinta ne a ne diminua persoana, de a ne simti mici fata de cei din jur si de a scoate in fata daor lucrurile negative. Apoi le luam pe toate acestea si facem o generalizare, precum: “Nu reusesc niciodata sa am rezultate”.
Expresiile generaliste ca cele de mai sus le putem ataca daca le notam si apoi ne intrebam: “Este asta adevarat? Am exemple care sa contrazica afirmatia?”. In exemplul de mai sus, daca ne gandim obiectiv si dintr-o perspectiva mai mare, o sa vedem ca in viata noastra avem rezultate si esecuri deopotriva. Simplul fapt ca te trezesti si mergi la munca, simplul fapt ca reusesti sa participi la cursuri sau sa-ti castigi salariul sunt o dovada a faptului ca ai rezultate.
6.Respiratia pentru calmare
Respiratia face minuni. Incearca o metoda simpla. De exemplu, inspira incet timp de 4 secude. Tine aerul in tine timp de 2 secunde, apoi expira aerul incet timp de 4 secunde. Daca practici respiratia asta 1-2 minute vei observa rezultate remarcabile. Poti sa o folosesti exact inainte de interviu si in orice alt moment di viata ta in care ai nevoie sa te calmezi.
7.Ia-ti pozitia de super-erou
Stai in picioare, drept si pune-ti mainile pe solduri si pastreaza coatele indoite spre exterior. La polul opus fata de anxietate, aceasta este o pozitie de putere. Esti deasupra lumii si nimic nu poate sa te opreasca. Tot ce vezi la orizont este sub puterea ta si poti face orice iti doresti. Esti cea mai puternica persoana, esti un super-erou!
Acum du-te sa dai interviul si sa iei job-ul!
Robert de la PhotoHotel 🙂