Cum să îți găsești job-ul potrivit
Găsirea job-ului potrivit devine un lucru stresant atunci când nu știi ce cale să urmezi și în ce domeniu să profesezi. Este un proces foarte dificil acela de a-ți găsi un job, care să se potrivească cu aspirațiile tale, un job cu care să te identifici și în cadrul căruia să nu ajungi la saturație foarte repede. Alegera pe deplin satisfăcătoare a domeniului în care vrei să profesezi implică anumiți factori:
- O bună cunoaștere asupra propriei persoane
- O bună cunoaștere a job-ului pe care ți-l dorești
- O bună cunoaștere a companiei care îți oferă job-ul sau în cadrul căreie vrei să profesezi
Pentru a identifica, astfel, job-ul care ți se potrivește împarte această sarcină în două aspecte: partea teoretică și partea practică.
Partea teoretică:
În partea teoretică încearcă să faci o comparație cu job-ul anterior și găsește răspunsul la următoarele întrebări:
- Ce anume ți-a displăcut la job-ul anterior?
- Ce anume ți-a plăcut la job-ul anterior?
- Ce te-a inspirat cel mai mult?
- Referitor la ce te documentai cu plăcere?
- Discută cu prietenii, apropiații tăi și vezi care dintre job-urile lor ți se pare mai atrăgător?
- Ce îți place de regulă să discuți în cercul tău de prieteni?
- Dintre job-urile care sunt disponibile ce ți se pare interesant?
Odată ce ai trecut de partea aceasta teoretică și ți-ai răspuns la toate aceste întrebări este momentul să treci la partea practică, aceea în care îți dai seama pentru ce tip de job ești făcut.
Partea practică:
În ceea ce privește partea pratică trebuie să ai în vedere câteva idei pentru ca procesul de găsirea a job-ului care să ți se potrivească să fie mult mai ușor.
- Cunoaște-ți propriile aptitudini și explorează-ți propriul sistem de valori. Încearcă să îți dai seama de calitățile cu care ești înzestrat, îmbunătățește-le și află ce este important pentru tine.
- Caută criteriile potrivite pentru tine: tipul de persoane cu care îți place să lucrezi, ce rezultate vrei să obții, care sunt obiectivele tale, cum ar trebui să fie modul de lucru al angajatorului. Stabilește ce anume este important pentru tine și caută job-uri care îndeplinesc criteriile tale.
- Învață să spui “da”! Cu siguranță ai fost în situația în care ai spus „nu” unui job și ai găsit un motiv pentru a lua această decizie. Însă nu te grăbi, ci cântărește cu atenție opțiunile și învață să spui da provocărilor. Satisfacția va fi pe măsură!
- Research-ul este un element care nu trebuie scăpat din vederere. Informația este cheia! Nu te lăsa condus de idei preconcepute și de ce spune colegu, prietenul, vecinul. Caută persoane care lucrează în același domeniu în care vrei să profesezi și cere-le informații relevante.
- Nu în ultimul rând renunță la a fi perfecționist. Niciodată nu vei găsi un job absolut perfect. De aceea trebuie să fii pregătit pentru a schimba direcția în cazul în care nu mai merge cum îți dorești.