Job-ul la PhotoHotel – Este prea frumos ca sa fie adevarat?

Daca citesti acest articol, cel mai probabil te intereseaza sa aplici pentru job-ul la PhotoHotel.

Ai citit cateva detalii pe internet si pe pagina companiei si job-ul este foarte atractiv pentru tine.

Totusi… este o problema: totul pare sa fie prea frumos ca sa fie adevarat.

Daca te-ai gandit la acest lucru sa stii ca nu esti prima persoana.

Am primit de mai multe ori remarca: „Pare frumos, trebuie sa aiba ceva negativ. Nu poate sa fie perfect.”

Tocmai din acest motiv ne-am hotarat sa scriem acest articol in care sa explicam toate provocarile pe care le au angajatii nostri.

Iti explicam in detaliu fiecare lucru pe care il poti considera un minus al meseriei.

Acest articol are 2 mari parti. Prima parte se concentreaza asupra provocarilor meseriei pe care le-am concentrat in 10 puncte iar cea de-a doua parte detaliaza toate costurile existente pentru acest job.

Inainte de a-ti impartasi care este prima provocare vreau sa stii ca ordinea nu este aleatorie. Am ales sa le prezentam de la cea mai mare si mai frecventa provocare pana la cele mai neinsemnate.

Asa ca… fara alte cuvinte, hai sa pornim la drum cu provocarile.

Prima si cea mai grea provocare este:

1. Abordarea

Abordarea inseamna sa mergi la turisti pe care ii vezi pentru prima oara in viata si sa te prezinti, sa interactionezi cu ei, sa-i cunosti si sa le propui sedinta foto.

De ce este dificila abordarea? Din 2 motive. Primul motiv este pentru ca ai nevoie de curaj ca sa intri in discutie cu persoane pe care nu le cunosti.

Al doilea motiv este pentru ca multi turisti iti vor raspunde direct: NU!

Acest lucru se intampla pentru ca meseria de Fotograf sau Consilier Foto la PhotoHotel implica 70% vanzare si 30% fotografie.

Avantajul acestei provocari: Devii o persoana mai puternica. Pentru a rezita la multe nu-uri este nevoie sa construiesti foarte multa tarie de caracter si acest aspect te va face mai puternic(a) in orice iti doresti sa faci. Din acest motiv meseria la PhotoHotel nu construieste doar abilitati ci construieste un caracter puternic

2. Presiunea target-ului 

La PhotoHotel fiecare echipa dintr-un hotel lucreaza pe target de vanzari. Target-ul este setat in asa fel incat sa fie realizabil. Nu exista targete care nu sunt cu adevarat realiste.

Totusi, intotdeauna cand esti un obiectiv de vanzari acesta naste si presiune asupra echipei sau persoanei care este nevoie sa-l realizeze.

Avantajul acestei provocari: Te ajuta sa performezi mai bine decat daca nu ai avea un target de vanzari

3. Presiunea teamleader-ului

O data pe saptamana exista o reuniune cu Team-Leader-ul pentru hotelul tau.

In cadrul acestei reuniuni team-leader-ul vine cu raportul asupra activitatii, lucruri facute bine si aspecte care pot fi imbunatatite.

Intentiile team-leader-ului sunt cat se poate de pozitive ca sa ajute echipa sa performeze mai bine, insa uneori, mai ales atunci cand performanta este mult sub target-ul stabilit, implicarea acestuia poate fi vazuta ca presiune asupra echipei.

Avantajul acestei provocari: Te ajuta sa identifici ce anume poti imbunatatii

4. Caldura

Este nevoie sa iei in calcul faptul ca meseria se desfasoara in destinatii exotice din Grecia si Spania in perioada de vara (mai ales). De aceea temperatura exterioara de cele mai multe este foarte ridicata (40 de grade si uneori chiar mai mult)

Nu este o problema foarte mare pentru consilierul foto care sta la birou in interiorul hotelului insa este o provocare pentru fotograf care de multe ori este pe teren (adica la piscina) la ora 12:00 si este un soare puternic.

Avantajul acestei provocari: Vei capata un bronz foarte frumos, natural, fara sa platesti pentru el 🙂

5. Timpul

Fiind vorba de turism, programul de lucru nu este ca un job de birou de la 9 – 18 timp de 5 zile.

In turism de cele mai multe ori este nevoie sa fii prezent atunci cand sunt clientii prezenti.

De aceea programul de lucru este in felul urmator:

  • Pentru fotograf programul este de la 10:00 – 13:30 si apoi de la 17:30 la 22:30 timp de 6 zile pe saptamana
  • Pentru consilierul foto programul este de la 09:00 – 13:00 si apoi de la 18:00 la 23:00 timp de 6 zile pe saptamana

Dintr-un calcul simplu poti vedea ca fotograful lucreaza 8 ore si jumatate pe zi, timp de 6 zile pe saptamana iar consilierul foto 9 ore pe zi timp de 6 zile pe saptamana.

Ziua libera nu este neaparat duminica ci este corelata cu ziua de Plecari / Sosiri a turistilor.

In anumite hoteluri, compania a implementat un program de lucru evolutiv in care acesti timpi variaza. Acest lucru inseamna ca este posibil ca programul tau de lucru la PhotoHotel sa fie usor diferit.

Avantajul acestei provocari: Cand ai zi libera nu mai trebuie sa petreci 3 ore sau mai mult ca sa ajungi intr-o zona de vacanta. Tu esti deja acolo

6. Distanta

Lucrul se desfasoara intr-o destinatie exotica din Spania sau Grecia. Practic esti prezent 7 luni intr-o destinatie departe de acasa.

Acest lucru constituie o provocare avand in vedere ca toti cei din destinatie respectiva, cel mai probabil, sunt persoane noi.

Totusi, acest lucru este unul dintre motivele principale pentru care multe persoane vin la PhotoHotel, distanta si separarea de trecut… insa pentru alte persoane constituie o provocare.

Avantajul acestei provocari: Te ajuta sa te rupi de trecut si sa dai restart la viata

7. Colegul

Colegul pe care il ai in echipa pe care o formezi poate sa constituie o provocare. De cele mai multe ori cele 2 persoane se inteleg perfect insa exista si cazuri in care nu exista deplina armonie in echipa si apar mici conflicte.

Oricum toate acestea sunt rezolvabile. Daca comunicarea cu colegul nu functioneaza se poate apela la Team-Leader care va veni cu diferite solutii pentru a atenua situatia si pentru a o rezolva

Avantajul acestei provocari: Iti imbunatatesti abilitatile de comunicare

8. Nu poti alege destinatia

Cel mai probabil de cand ai aflat de destinatiile PhotoHotel deja ai inceput sa te vizualizezi intr-una dintre ele. Cele mai dorite sunt Gran Canaria, Tenerife si Mallorca.

Intelegem perfect ca suna foarte exotic aceste destinatii insa este important sa fii constient(a) de faptul ca nu poti alege destinatia.

Destinatia este aleasa de catre Partenerii PhotoHotel care coreleaza 2 aspecte foarte importante: specificul hotelului cu abilitatile persoanei.

De exemplu daca o persoana cunoaste foarte bine limba rusa dar isi doreste sa ajunga in Spania cel mai probabil acest lucru nu se va intampla ci va fi trimis in Grecia la un hotel preponderent cu persoane de nationalitate rusa.

Oricum, in 70% dintre cazuri se tine cont de preferinta persoanei si atunci cand este posibil, este trimisa acolo unde isi doreste.

Pe langa acest aspecte este important sa iei in calcul ca hotelurile nu sunt foarte diferite si turistii sunt aproape identici indiferent daca mergi in Spania sau Grecia.

Practic vei avea cam aceasi experienta indiferent daca mergi in Spania sau Grecia.

Avantajul acestei provocari: Vei descoperi locuri exotice despre care nici nu stiai ca sunt atat de placute

9. Limba

In anumite hoteluri in care PhotoHotel activeaza sunt vorbite 4 sau 5 limbi diferite de catre turisti. Desigur ca poti cu ajutorul limbii engleze sa te intelegi cu peste 50% dintre turisti insa acesta nu este intotdeauna cazul. Sunt ceilalti 50% cu care nu te poti intelege cu limba engleza.

Ce faci atunci? 🙂

Ei bine, exista solutii pentru orice si de cele mai multe fotografii nostri se descurca si in aceste situatii cu ajutorul limbajului non-verbal, cu Google Translate sau cu ajutorul unei alte persoane din preajma lor… dar este o provocare 🙂

Avantajul acestei provocari: Inveti mai multe limbi straine.

10. Munca vs Distractie

Multe persoane au senzatia ca merg in vacanta cand pleaca cu PhotoHotel. Desi angajatii nostri pleaca in destinatii exotice, ei pleaca sa lucreze. Este important sa constientizezi ca job-ul la PhotoHotel este un loc de munca, nu o vacanta.

In ziua libera te poti distra exact asa cum doresti insa in cele 6 zile de lucru este important sa performezi pe cat de bine se poate.

Avantajul acestei provocari: Work Hard. Party harder. 🙂

Acestea sunt cele mai frecvente provocari pe care le-am auzit de la angajatii nostri.

Celelalte aspecte la care te poti gandi: Conditii, mancare si alte aspecte logistice sunt minore.

Acum sa vedem care sunt costurile acestui loc de munca:

Costurile implicate (Ce trebuie sa platesti tu?)

Pe scurt este o singura cheltuiala: Transportul pana la Brasov pentru stagiu (dus – intors)

Pe langa aceasta, mai sunt cateva care depind de la caz la caz:

1) Transportul pana in destinatie – Biletul de avion pana in destinatia unde vei lucra este platit de persoana angajata insa acesta este decontat la primul salariu.

Exceptie: In cazul stagiilor din lunile in care deja a inceput sezonul (Mai, Iunie, Iulie), daca plecarea se face in maxim 3 zile de la finalizarea stagiului, biletul de avion este cumparat direct de catre companie

2) Utilitatile – Chiria pentru apartamentul in care vei locui este acoperit de catre companie insa este un cost partea de utilitati. In medie acest cost ajunge la 20 – 30 de euro pe luna

3) Apartul de fotografiat – In cazul in care alegi sa fii consilier foto aparatul de fotografiat este gratuit

In cazul in care alegi sa fii fotograf, deoarece utilizarea lui este mult mai intensa, aparatul se poate cumpara sau inchiriat.

  • Daca se alege varianta de cumparare el poate fi cumparat atat de la companie (in medie pretul este cu 10% mai mic daca este achizitionat de la companie decat din orice alt magazin) sau de oriunde de pe internet. Compania lucreaza cu Nikon D7000 sau mai sus. (Atentei: Nu se accepta alte variante mai ieftine si mai slabe)
  • Daca se alege varianta de inchiriere se percepe o taxa de 50 de euro pe luna, bani care se duc integral pentru intretinerea aparatului. Fiind utilizat destul de mult are nevoie de intretinere, curatare si alte aspecte de genul acesta.

Oricum, preturile sunt mai mult decat corecte in comparatie cu calitatea aparatului si mai ales cu veniturile obtinute de pe urma meseriei

4) Renuntarea in cadrul sezonului – Poate te intrebi: „Ce se intampla daca aleg sa renunt in timpul sezonului?”

Ce este important sa ai in vedere este ca PhotoHotel deja a facut multe investitii pana in acel moment:

  • Chiria la Hotel pentru Spatiul Foto
  • Chiria la Apartamentul in care locuiesti
  • Masa in fiecare zi
  • Stagiul de pregatire
  • Transportul pana la Destinatie

Toate acestea sunt investitii pe care compania le face in fiecare persoana. Mai mult decat atat, de multe ori hotelurile se lauda cu serviciul foto pe care noi il oferim, catre turistii lor. Exista turisti care isi planifica luna de miere intr-un anumit hotel si solicita chiar dinainte sa ajunga sa rezerve serviciul foto intr-o anumita zi si o anumita ora.

De aceea exista o clauza contractuala pentru a responsabiliza viitorii angajati.

Daca alegi sa pleci in timpul sezonului exista o taxa de 1500 de euro ce reprezinta cheltuielile companiei pentru a gasi o persoana care sa te inlocuiasca.

Aceasta taxa este o taxa degresiva – Daca ai ajuns in destinatie si descoperi peste o saptamana ca job-ul nu ti se potriveste si alegi sa pleci, atunci taxa este de 1500 de euro.

Daca descoperi acest lucru in a doua luna este 1300 euro. In a treia luna este 1100 euro si tot asa pana la final.

In al doilea sezon, nu exista aceasta taxa. Exista doar pentru persoanele care sunt in primul an de colaborare cu PhotoHotel.

Aceasta taxa este doar o modalitate prin care compania cauta sa responsabilizeze noii angajati.

Oricum, inainte de a pleca in destinatie tu participi la un stagiu de pregatire unde ai suficient timp sa-ti dai seama daca ti se potriveste sau nu. 

Daca descoperi ca nu ti se potriveste atunci iti faci frumos bagajele si ai plecat acasa fara sa platesti nici un ban de cazare, masa sau orice alte cheltuieli care s-au facut pentru ca tu sa beneficiezi de acest stagiu. 

 

Gata… am spus toate minusurile pe care noi le avem :).

Consideram ca transparenta unei companii fata de viitorii angajati este cruciala si de aceea am cautat sa-ti impartasim lucrurile cat mai direct cu putinta.

Desigur, exista si multe lucruri cat se poate de pozitive despre companie pe care te invitam sa le descoperi aici: http://www.photohotel.com/ro/cariera/descopera-photohotel

Iti multumim pentru ca ai citit acest articol si speram ca nu te-am descurajat in vreun fel.

Scopul nostru a fost sa te facem cat mai constient de ceea ce te asteapta.

Asteptam aplicatia ta la : http://www.photohotel.com/ro/cariera/descopera-photohotel

Pe curand.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments