Diferenta intre munca in strainatate prin agentie de recrutare si PhotoHotel (investitie, bani in mana, procedura, conditii si transport)

In cele mai multe cazuri, atunci cand ne gandim la un loc de munca in strainatate, ne gandim la agentii de recrutare, la programele work & travel, la stirile de la TV si frica de teapa. Pentru foarte multi oameni nu exista alta modalitate de a lucra in strainatate, altfel decat prin agentii de recrutare. Scriem acest articol pentru faptul ca PhotoHotel nu este o agentie de recrutare si doar desfasoara in Romania propria activitate de recrutare si pregatire. Astfel, exista multe diferente intre PhotoHotel si o agentie de recrutare.

1. Stii de la inceput unde aplici si pentru cine urmeaza sa lucrezi.

In cazul unei agentii de recrutare, nu stii unde urmeaza sa lucrezi. Exista varianta in care iti depui dosarul la agentia de recrutare, urmand ca ea sa te plaseze intr-un job, in functie de dosarul tau. Pe de alta parte, mai exista situatia in care aplici la un post fara sa stii vreun detaliu despre angajator.

In felul acesta nu stii foarte multe lucruri despre viitorul tau angajator cand aplici. Nu te poti documenta pe internet, nu poti sa citesti review-uri de la fosti si actuali angajati si nu poti sa-ti creezi propria parere. Din pacate, descoperi realitatea de abia atunci cand incepi munca in strainatate.

In schimb, la PhotoHotel lucrurile stau altfel. Stii de la inceput ce posturi sunt disponibile, stii cine este compania si poti cunoaste foarte clar activitatea ei. Iei legatura direct cu angajatorul, primesti raspunsuri direct din companie si poti sa iei legatura cu fosti si actuali angajati. In felul acesta iti formezi propria opinie si decizi daca jobul de fotograf hotelier sau consilier foto este pentru tine.

Suntem constienti ca parerile despre compania noastra sunt impartite, la fel ca parerile despre orice alta companie sau produs. In acelasi timp, cautam sa fim cat mai transparenti in public cu raspunsuri si viata la PhotoHotel. In felul acesta ne asiguram ca numarul unor potentiali angajati nemultumiti este in continua scadere, pentru simplul fapt ca acele persoane nu se mai angajeaza la noi in primul rand.

2. Nu exista comisioane sau taxe de platit pentru a te putea angaja

Atunci cand te duci la o agentie de recrutare platesti taxe doar pentru a-ti face si depune dosarul. Nici nu stii inca exact daca pleci la munca si deja dai bani. Unele agentii stipuleaza sume de 300-400 de euro doar pentru a realiza dosarul. Apoi, mai apar tot felul de taxe fictive pe care viitorii angajati nu le inteleg.

La PhotoHotel nu exista astfel de taxe sau comisioane, ba chiar exista foarte multe gratuitati. Asta nu inseamna ca un viitor coleg nu va avea nicio investitie initiala de facut. Explicam in continuare la ce ne referim:

Pentru a lucra in PhotoHotel este necesar ca un viitor coleg sa parcurca un stagiu de pregatire ce are loc la Brasov. Acesta tine 3-4 saptamani, in unele cazuri mai putin. Cazarea, masa si cursurile sunt asigurate de companie. In schimb, transportul pana in Brasov si inapoi acasa nu este asigurat. Practic, aceasta este o investitie pe care este necesar sa o faci.

In momentul in care pleci intr-o destinatie PhotoHotel, este necesar sa-ti achiti singur costul biletului de avion. Acesti bani urmeaza sa-i primesti inapoi o data cu primul salariu PhotoHotel. Nu este o investie, insa este necesar ca un viitor coleg sa aiba acesti bani pentru a-si cumpara biletul. Biletul si-l cumpara direct de la companiile aeriene si nu intermediem plata sau biletul. In schimb, il putem ajuta cu mare drag sa-si faca rezervarea si sa achite daca face acest lucru pentru prima data.

Tot la capitolul costuri pentru viitori angajati, este cel al aparatului foto. Astfel, lucram cu anumite modele de aparate foto pe care le folosim si instalam pe acestea un soft special care faciliteaza tot procesul de transfer si vanzare al fotografiilor catre turisti. Acest aparat foto si-l poate cumpara fiecare coleg sau il poate inchiria de la PhotoHotel. Aparatul foto se poate cumpara de la orice magazin sau prin PhotoHotel la un pret mai mic decat cele de pe piata.

In schimb, nu este necesara achizitia aparatului. Un viitor coleg poate opta pentru optiunea de chirie. Ce este aceasta chirie? Este o taxa de mentenanta/de intretinere a aparatului. Ea se plateste lunar, in destinatie si niciodata in avans. In acest fel, un angajat este asigurat ca va avea acces la aparatura indiferent daca se strica in vreun fel sau altul. Avem grija ca acel coleg sa aiba mereu aparatura functionala, fara alte taxe sau pretentii. Credeti-ne ca atunci cand faci sute de poze pe zi langa malul marii si prin nisip, aparatele se strica destul de repede.

Un alt detaliu este ca achizita sau inchirierea aparatului este necesara doar pentru fotograful hotelier. Consilierul foto va avea acces gratuit la un aparat foto, avand in vedere ca nu il utileaza la fel de intens ca fotograful.

Un lucru de luat in calcul, valabil pentru orice fel de job in strainatate, sunt banii de buzunar. Practic, ai nevoie de o suma de bani din care sa-ti satisfaci placerile pana la primul salariu. Vrei sa vizitezi zona, sa iesi oras, sau sa mergi in club? Ia in calcul ca in prima luna trebuie sa ai bani de acasa pentru asta.

Acestea sunt singurele potentiale costuri care exista pentru un viitor angajat PhotoHotel, daca vrem neaparat sa le numim costuri.

3. Cazarea si masa

Asa cum am citit in multe discutii si forumuri despre experientele cu agentiile, aici este cea mai mare teapa. Nu si la PhotoHotel. Cand te angajezi printr-o agentie de recrutare, aceasta iti spune ca se ocupa de cazarea si transportul tau. Acest lucru nu inseamna si ca acestea sunt asigurate sau decontate de companie sau agentie.

La PhotoHotel, dupa cum am mai spus, transportul este platit de companie. La fel, cazarea este asigurata si platita de catre companie. Cazarea este gasita in proximitatea hotelului in care un angajat urmeaza sa lucreze. Conditiile difera de la echipa la echipa si sunt limitate de spatiile pe care le gasim. Cazarea se face in camere individuale si doar in 2-3% dintre cazuri (din 200 – 250 de colegi) nu reusim acest lucru si 2 colegi impart o camera mare, pentru faptul ca nu gasim alta cazare disponibila.

In plus, in urma feedback-ului din trecut, incepand cu anul 2018 fiecare angajat poate vedea poze cu apartamentul sau casa unde urmeaza sa locuiasca. Poate vedea cum arata camera si care sunt conditiile. Practic, viitorii colegi vor vedea fotografii cu locurile unde urmeaza sa locuiasca.

4. Cu cati bani ramai la finalul lunii?

Atunci cand te angajezi printr-o agentie, nu stii cu adevarat cu cati bani o sa ramai la final de luna. De multe ori, unele persoane care aleg sa lucreze in strainatate nu reusesc sa-si faca aceste calculele si descopera ca raman cu mai putini bani decat se asteptau atunci cand au aplicat.

Acest lucru se intampla pentru ca de multe ori este promovat salariul fara costurile de cazare si de masa in locatia respectiva. Apoi, apar alte taxe pe care le descopera de abia in locatia respectiva.

La PhotoHotel cazarea si masa sunt asigurate de companie. Astfel, dupa ce iti castigi salariul, nu ai de platit chirii si mancare. Desigur, esti liber sa faci ce vrei cu banii, iar daca vrei sa mananci in alta parte decat in locurile asigurate de companie o poti face cu siguranta, insa din banii personali. De exemplu, avem in Creta colegi care prefera sa manance un Gyros la pranz in loc sa mearga la autoservirea turistilor sau a angajatilor, dupa caz. In unele cazuri, casele in care se cazeaza colegii nostri nu au internet, pentru ca propietarul nu l-a instalat. Unii colegi solicita direct propietarului acest serviciu si il achita din banii personali. In schimb, la locul de munca si in hotelul in care lucreaza au acces nelimiat la internet.

Daca ne uitam la beneficiile lunare in PhotoHotel, situatia arata asa:
Salariul minim asigurat este de 700 Euro + Cazare + Masa
Daca punem la socoteala si acea taxa de mentenanta a aparatului pentru fotograful hotelier, situatia arata asa:
Bani in mana, minimum 650 de Euro + cazare + Masa.

In schimb, situatia reala este cu mult diferita. Salariul minim este obtinut doar de catre colegii care nu reusesc sa se adapteze si sa se dezvolte in timp ce lucreaza intr-un hotel mic. Un salariu mediu pentru fotograful hotelier la PhotoHotel este de 1000 de Euro. Acest lucru se intampla pentru ca lucram pe target si comisioane din vanzari. Hotelurile cu mult potential au target mai mare. In plus, scopul oricarui fotograf hotelier este sa-si depaseasca mereu targetul, ca sa castige mai mult.

Practic, in medie, situatia este urmatoarea:

Bani in mana: 1000 de Euro + cazare + Masa

5. Feedback si comunicare

Atunci cand lucrezi cu o agentie de recrutare, poti sa ai o experienta minunata cu agentia si o experienta neplacuta cu angajatorul. Cand te intorci in tara, nu stii ce sa faci. Ii oferi feedback pozitiv agentiei, in schimb feedback-ul pentru angajator unde il lasi? Multi angajatori ce ofera job-uri in strainatate nu au prezenta online. De aceea nu gasesti informatii despre ei si feedbackuri de la actuali si fosti angajati. Cum afli daca vorbim de o teapa, sau nu?

Cand lucrezi cu PhotoHotel, feedback-ul este direct. Mai mult de atat, acest feedback ne ajuta si pe noi. Astfel, putem sa imbunatatim conditiile de munca si modul de munca. O facem constant si avem feedback-uri constant. Este de ajuns sa te uiti la review-urile si dicutiile despre PhotoHotel din mediul online. O sa vezi ca exista persoane care au un feedback pozitiv, persoane care au feedback negativ si persoane care exprima opinii negative sau pozitive fara sa fi colaborat cu noi.

Le primim cu mare drag si incercam sa fim cat mai transparenti posibil. Review-urile si feedback-ul sunt cea mai buna metoda prin care descoperim locurile in care sa ne imbunatatim. Astfel, de multe ori primim feedback-uri si pe situatii care s-au schimbat in companie de 6 luni, 1 sau 2 ani. Ne miscam rapid si evoluam rapid, in toate situatiile 🙂

6. Flexibilitate

Cand lucrezi in strainate prin intermediul unei agentii, nu prea ai flexibilitate. Daca locul de munca sau echipa alturi de care lucrezi nu se potrivesc cu tine, nu poti sa faci nimic. Esti blocat sa continui asa pana la finalizarea contractului.

In PhotoHotel incercam sa cream echipele potrivite si sa-i distribuim pe colegii nostri in locatiile cele mai potrivite pentru ei. Chiar si asa, unele relatii nu functioneaza, iar colegii nu se suporta deloc, din cauza atitudinilor foarte diferite. Incercam de fiecare data sa rezolvam situatiile acestea si sa formam alte echipe. Astfel, ii repartizam pe acei colegi in alte hoteluri si in alte echipe.

7. Cariera si posibilitatea de a avansa

Vrei sa lucrezi in strainatate? Fie ca lucrezi in agentie sau ca incerci sa lucrezi pe un vas de croaziera, sansele de a avansa sunt minime. In plus, poti avea sezoane in care sa lucrezi pe pe posturi mai mici decat cele din anii anteriori. Totul depinde de cum prinzi contractele si ce locuri sunt disponibile.

Nu aceasi lucru se intampla si la PhotoHotel. Aici ai mereu potential de dezvoltare. In prima faza te poti dezvolta in interiorul hotelului tau. Astfel, incepi sa ai rezultate mai bune si sa castigi mai multi bani. Apoi, daca esti prea bun pentru hotelul respectiv, vei fi repartizat intr-un hotel mai mare. Astfel, creste atat munca, responsabilitatea cat si castigul la final de luna.

Urmatoarea etapa de dezvoltare este aceea de team-leader. Ca team leader gestionezi mai mult echipe si hoteluri care sunt apropiate unele de altele. Ii ajuti pe colegi sa treaca peste dificultati si in acelasi timp sa se dezvolte in continuare. Desigur, responsabilitatile si munca sunt mai mari si castigurile sunt pe masura.

Ultima etapa de dezvoltare in PhotoHotel necesita mai multi ani de experienta in companie, intradevar. Este aceea de partener. Astfel poti sa devi asociat al companiei. Ca partener, trebuie sa fii om de business, sa gestionezi intreaga activitate dintr-o tara, regiune sau insula si in acelasi timp sa inchei contracte cu noi hoteluri si sa le gestionezi deja pe cele existente. Te ocupi de team leaderi si de toate conditiile angajatilor din respectiva regiune sau tara.

8. Companie mica versus Companie Internationala

Atunci cand lucrezi printr-o agentie ajungi sa lucrezi prin companii mai mici sau companii care nu se expun complet. Vorbim aici de lanturi de fast food-uri locale, vorbim de firme de constructii, vorbim de restaurante individuale sau de companii terte, fara renume: fabrici si ferme care furnizeaza servicii catre companii mai mari.

In schimb, PhotoHotel este un brand international si este cea mai mare companie de acest tip din Europa. Nu o spunem noi, ci toate hotelurile alaturi de care colaboram, toti turistii ce ne-au fost clienti si au acasa albume cu amintiri sau au la chei brelocuri cu poze de vacanta.

Cam acestea sunt diferentele majore pe care le sesizam acum intre PhotoHotel si o agentie de recrutare. In acelasi timp, suntem constienti ca agentiile de recrutare s-au mai adaptat si cele mai bune dintre ele si-au imbunatatit conditiile si colaborarea considerabil. Salutam acasta evolutie si va recomandam sa va documentati intodeauna foarte bine inainte, indiferent ca vreti sa lucrati in strainatate prin agentie sau vreti sa va angajati la PhotoHotel.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments